Χ.Έλληνας: «Να επικεντρωθούμε σε όσα μπορούμε να έχουμε έλεγχο»

Όλα είναι στον αέρα σε σχέση με το φυσικό αέριο

Όλα είναι στον αέρα σε σχέση με το φυσικό αέριο

 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

 

Όλα είναι στον αέρα σε σχέση με την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κύπρο, τόνισε ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Χαράλαμπος Έλληνας.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στη «Χαραυγή», ο κ. Έλληνας σημειώνει ότι πρέπει η Κύπρος να επικεντρωθεί σε αυτά που έχει έλεγχο και τα οποία μπορούν να επιφέρουν τεράστια οφέλη. Κι αυτό είναι οι ανανεώσιμες πηγές. Θέτει επίσης το ερώτημα ποιος θα πληρώσει τα 350 δισεκατομμύρια ευρώ στην περίπτωση που το σχέδιο για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, δεν υλοποιηθεί; Πέραν τούτων, ο κ. Έλληνας τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Χρειάζεται να γίνουν σοβαρές μελέτες και πριν προχωρήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις, οι οποίες θα είναι αμετάκλητες, δηλαδή να επενδύσουμε σε νέα πράγματα, υπογράμμισε ο κ. Έλληνας.

 

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι λύση;

Ένα πράγμα που δεν έχουμε συζητήσει είναι η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Το πλοίο αποϋγροποίησης θα είναι έτοιμο αυτό το καλοκαίρι για να έρθει στην Κύπρο. Το έργο αυτό θα στοίχιζε στην Κύπρο κάπου 350 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 100 μάς έδωσε η Ευρώπη και τα υπόλοιπα επενδύθηκαν ή δανειστήκαν. Πώς θα πληρώσουμε όλα αυτά τα λεφτά αν αυτό το έργο δεν προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί;

 

Έχουμε έτοιμες υποδομές;

Η προβλήτα θα είναι έτοιμη, όμως η ΑΗΚ δεν είναι έτοιμη να δεχτεί το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ελπίζω ότι αυτά θα γίνουν του χρόνου, αλλά δεν μας λένε ξεκάθαρα αν θα γίνουν ή όχι και πότε θα γίνουν. Πρέπει να υπάρξει μια διαφάνεια, είναι ένα τεράστιο έργο για την Κύπρο με τεράστιες επιπτώσεις και πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε και πού βρισκόμαστε. Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και το ότι αυτό το έργο έχει επιπτώσεις και στην τιμή του ηλεκτρισμού, διότι με την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν θα έχουμε έλεγχο στις τιμές, οι οποίες θα ελέγχονται από τις διεθνείς αγορές που είναι υψηλές αυτή τη στιγμή.

 

Μα είναι και οι στόχοι της ΕΕ για περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου…

Ναι κι εδώ τίθεται ένας άλλος προβληματισμός. Με αυτές οι αλλαγές στους κλιματικούς στόχους που έχει συμφωνήσει η Ευρώπη και που θα επηρεάσουν κι εμάς, το αναπόφευκτο που θα γίνει είναι ότι η χρήση φυσικού αερίου στην Κύπρο θα μειωθεί σημαντικά μέχρι το 2030 σε σχέση με το τι πιστεύαμε και το τι θα θέλαμε όταν κάναμε τα σχέδια γι’ αυτό το έργο. Λέγαμε ότι θα χρειαστούμε μεταξύ 0,7 και 1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο φυσικό αέριο και οι σχεδιασμοί έχουν γίνει βάσει αυτών των αριθμών. Με βάση τους σχεδιασμούς της Ευρώπης οι αριθμοί αυτοί δεν ισχύουν, θα είναι πολύ χαμηλοί. Και η ερώτηση που κάνω είναι αν αυτή η χρήση φυσικού αερίου είναι σημαντική, που αναγκαστικά θα μειωθεί, μπορεί να υποστηρίξει δύο έργα, μπορεί να υποστηρίξει και αυτό το έργο και το έργο της εισαγωγής φυσικού αερίου από το Ισραήλ; Αυτά τα μελετήσαμε; Δεν είμαι σίγουρος αν τα μελετήσαμε. Χρειάζεται να γίνουν σοβαρές μελέτες και πριν προχωρήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις οι οποίες θα είναι αμετάκλητες, δηλαδή να επενδύσουμε σε νέα πράγματα.

Πρέπει να γίνουν σύντομα οι μελέτες και να προχωρήσουμε σύντομα και να δούμε πού πάμε, μελετημένα και προσεκτικά, όχι αντιδραστικά, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

Πάντως θυμόμαστε ότι τα είχατε πει για τον EastMed τότε και διερωτόμαστε αν σας έλαβε κανένας υπόψιν. Αν σας κάλεσε κάποιος από τους αρμόδιους από την κυβέρνηση να πάρει την άποψή σας και αν την έλαβε υπόψιν…

Όχι καθόλου, ούτε με κάλεσαν, ούτε έλαβαν υπόψιν τους τις θέσεις μου, ούτε οποιεσδήποτε απόψεις έχω εκφράσει μέχρι τώρα. Παρ’ όλο που τις λέω και τις δημοσιεύω συνεχώς στα Αγγλικά και στα Ελληνικά στον κυπριακό Τύπο, δυστυχώς δεν έχουν απήχηση. Τα λέω όμως…

 

Χ. Έλληνας: Διακρατικές συμφωνίες δεν κτίζουν αγωγούς, ούτε κάνουν έργα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy