Χ.Έλληνας: Πολύ άσχημη η κατάσταση με το ΦΑ – Σπασμωδικά τα μέτρα της κυβέρνησης

«Η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι σημαντικό για να βοηθήσει τους πολίτες»

Πολύ άσχημη χαρακτήρισε την κατάσταση με το φυσικό αέριο ο εμπειρογνώμονας για θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας, καθώς η Gazprom μείωσε κατά 20% την παροχή Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι τιμές και να ξεπεράσουν τα 200 ευρώ την μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα 23 ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο κ. Έλληνας πρόσθεσε ότι η τιμή του Φυσικού Αερίου και του Ηλεκτρισμού στην Ευρώπη έχει ανέβει κατακόρυφα, παρόλο που παρουσιάζεται μικρή μείωση στην τιμή του πετρελαίου.

Προέβλεψε ωστόσο ότι η τιμή του πετρελαίου θα ανέβει ξανά μόλις η Κίνα βγει από το Lockdown και αυξηθεί η ζήτηση. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, μέχρι το τέλος του χρόνου θα αυξηθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την ίδια στιγμή το Ιράν δεν θα μπορεί να εξάγει πετρέλαιο, λόγω των επίσης κυρώσεων εναντίον του.

Ανέφερε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία και οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν αυξάνουν την παραγωγή τους καθώς δεν έχουν την χωρητικότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ψηλή ζήτηση και χαμηλή παροχή, οπότε οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν ξανά.

Ο κ. Έλληνας προέβλεψε ότι το σχέδιο του Πούτιν να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη θα πετύχει. Ενόσω συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί και η κρίση, τόνισε.

«Σπασμωδικά και μικρά τα βήματα που κάνει η κυβέρνηση»

Σπασμωδικά και μικρά χαρακτήρισε τα βήματα που κάνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει του πολίτες να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις που επιφέρει η ενεργειακή κρίση, ο εμπειρογνώμονας για θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας.

Πρόσθεσε, ότι η Κύπρος θα επηρεαστεί περισσότερο και ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί πολύ πέραν του 22% που έχει υπολογιστεί για την επόμενη διμηνία.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι σημαντικό για να βοηθήσει τους πολίτες και υπέδειξε ότι το κράτος παίρνει τώρα πολύ περισσότερα χρήματα λόγω των ψηλών φόρων στις αυξημένες τιμές ενέργειας.

Υπενθύμισε για το φετινό προϋπολογισμό είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβρη ότι θα είχε έλλειμα στο 3%, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει περίσσευμα στο 1% .

Αυτή η διαφορά, σημείωσε, πρέπει να επιστραφεί στους πολίτες.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το κόστος ρύπων έχει διπλασιαστεί και από εκεί η κυβέρνηση παίρνει άλλα 150 εκατομμύρια περισσότερα από πέρσι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy