Χ.Ερωτοκρίτου: Πολύ θετική εξέλιξη η αποδοχή της συμβιβαστικής πρότασης για τον μειωμένο ΦΠΑ 5%

Πολύ θετική εξέλιξη χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, την αποδοχή της συμβιβαστικής φόρμουλας της Βουλής για το μειωμένο ΦΠΑ 5% σε κατοικίες και διαμερίσματα, από το Υπουργείο Οικονομικών.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ανέφερε ότι ένα από τα βασικά στοιχεία για το οποίο υπήρξε έντονη επιθυμία να γίνει δεκτό ήταν η ενοποίηση των συντελεστών και των κριτηρίων με τα οποία θα υπολογίζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε διαμερίσματα και κατοικίες.

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι παραμένει ως εκκρεμότητα το ζήτημα του υπολογισμού του δομήσιμου εμβαδού και της μέγιστης ή ελάχιστης αξίας, για τα οποία οι κυπριακές αρχές είναι στο στάδιο διαβούλευσης όπως είπε, με την επιτροπή ΦΠΑ της ΕΕ.

Πρόκειται, είπε, για ζητήματα που θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες μέρες κι εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Τόνισε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ καθιστά πιο προσιτή την απόκτηση κατοικίας και στέγης για τα νεαρά ζευγάρια και τη μεσαία τάξη καθώς όπως εξήγησε, σε τιμές των 200.000 και 300.000 ο συντελεστής ΦΠΑ 19% έχει τεράστια διαφορά από το 5%.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%, είτε για κατοικίες είτε για διαμερίσματα νοουμένου ότι είναι πρώτη κατοικία για τα πρώτα 150 τ.μ. και τις πρώτες €350.000, δεδομένου ότι τα συνολικά τετραγωνικά δεν θα ξεπερνούν τα 200 τ.μ. και η συνολική αξία τις €475.000.

Για τις εν λόγω οικίες θα καταβάλλεται ΦΠΑ 19% από τα 150 τ.μ μέχρι τα 200 τ.μ., ενώ για κατοικίες πέραν των 200 τ.μ. θα καταβάλλεται ΦΠΑ 19% για όλη την αξία του ακινήτου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy