Ο Υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να καταρρίψει σήμερα τα επιχειρήματα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν την πλήρη ευθύνη για τον εκσυγχρονισμό που έγινε στο τραπεζικό σύστημα και κατά συνέπεια της Συνεργατικής προσθέτοντας ότι ποτέ δεν ήταν προσκολλημένος σε οποιεσδήποτε θέσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η επιτροπή αγνοεί ότι είναι δυο διαφορετικά πράγματα η βιωσιμότητα ενός τραπεζικού συστήματος και άλλο η αύξηση του κεφαλαίου. Επίσης, απέρριψε ότι υπήρξε ανικανότητα διοίκησης για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Επίσης άφησε αιχμές κατά του μέλους της Ερευνητικής Επιτροπής, Γιώργου Γεωργίου, συγκρίνοντας την πορεία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ της Συνεργατικής Τράπεζας και της Alpha Bank τα τρία τελευταία χρόνια, της οποίας Γενικός Διευθυντής ήταν ο κ. Γεωργίου.

Όπως ισχυρίστηκε, η Ερευνητική θα μπορούσε να κάνει μία σύγκριση μεταξύ των δύο τραπεζών για να διαπιστωθεί αν τα κατάφεραν καλύτερα ή χειρότερα, προτού καταλήξουν στα συμπεράσματά τους για την ανικανότητα ανθρώπων να διαχειριστούν το πρόβλημα των ΜΕΔ.

Απέρριψε επίσης ότι υπήρξε αδιαφάνεια στις διαδικασίες διορισμού ενώ απέρριψε και τις αναφορές ότι δεν ενημέρωνε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε ότι αφορά τις αναφορές της Ερευνητικής ότι ο ΥΠΟΙΚ περί εμμονής του Υπουργού Οικονομικών για δωρεάν παραχώρηση του 25% των μετοχών του Συνεργατισμού, ενώ το καράβι βυθιζόταν, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι δεν ήταν δική του απόφαση αλλά του υπουργικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι ήταν επιβεβλημένη η ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού και κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι ήταν εναντίον αυτής της εξέλιξης, μια εξέλιξη όπως ισχυρίστηκε από την οποία διασφαλίστηκαν οι καταθέτες και θωρακίστηκε η κυπριακή οικονομία.