Χ. Πογιατζής: 20 καταγγελίες βρίσκονται ήδη ενώπιον της Αρχής Κατά της ∆ιαφθοράς

Αποφασισµένος να λειτουργήσει ως οφείλει η Αρχή Κατά της ∆ιαφθοράς είναι ο πρόεδρός της, Χάρης Πογιατζής, ο οποίος δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι αύριο ∆ευτέρα θα έχει συνάντηση µε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη για να λάβουν λεπτοµέρειες και να δουν πώς θα προχωρήσει το θέµα της καταγγελίας του για όσα περιέχονται στο βιβλίο του Μ. ∆ρουσιώτη για τη διαφθορά στην Κύπρο. Ο κ. Πογιατζής διαβεβαίωσε επίσης ότι σε περίπτωση που ένα πόρισµα της Αρχής µπει στα συρτάρια της Γενικής Εισαγγελίας, δεν θα διστάσει να το καταγγείλει δηµόσια.

 

Μορφή κατακρήµνισης έχει πάρει η διαφθορά στην Κύπρο κατά την τριετία 2018, 2019 και 2020, τονίζει ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης και καταγγέλλει ότι το ΥΠΕΣ προσπάθησε να παρακωλύσει την έρευνα της Υπηρεσίας για τα «χρυσά» διαβατήρια

 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Η ενέργεια του υποψηφίου Ανδρέα Μαυρογιάννη να αποστείλει επιστολή προς την Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της ∆ιαφθοράς για διερεύνηση ισχυρισµών που περιέχονται σε βιβλίο του Μακάριου ∆ρουσιώτη, επανέφερε στη δηµόσια συζήτηση το πρόβληµα της θεσµικής διαπλοκής και της διαφθοράς.

Κι ας µιλά ο ∆ΗΣΥ για «τοξικότητα». Κι ας απειλεί µε αγωγές ο Ν. Αναστασιάδης όποιον τολµήσει να µιλήσει γι’ αυτά τα θέµατα. Το σηµαντικό είναι αυτό που αναφέρει ο Α. Μαυρογιάννης εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην πρωτοβουλία του. Ότι, δηλαδή, ο τόπος µας έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε τις αξίες της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής διοίκησης. Και ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ σε παρόµοιες περιστάσεις να υπάρχει πλήρης διερεύνηση.

Χ. Πογιατζής: Θα κάνουµε ό,τι περνά από το χέρι µας

Η Αρχή Κατά της ∆ιαφθοράς θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να διερευνά υποθέσεις που αφορούν τη διαφθορά στην Κύπρο, είτε ύστερα από καταγγελία είτε ακόµα και αυτεπάγγελτα, διαβεβαίωσε στη «Χαραυγή» ο Επίτροπος ∆ιαφάνειας και πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της ∆ιαφθοράς, Χάρης Πογιατζής.

Σε σχέση µε την επιστολή που του απέστειλε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της ∆ηµοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι αύριο στις 10:30 το πρωί θα έχει συνάντηση µε τον υποψήφιο για να ανταλλάξουν απόψεις για το πώς θα χειριστούν το όλο θέµα, δεδοµένου ότι ο κ. Μαυρογιάννης δεν προέβη σε καταγγελία, αλλά κάλεσε την Αρχή να διερευνήσει τα όσα περιέχονται στο συγκεκριµένο βιβλίο.

Όπως ανέφερε ο κ. Πογιατζής, η Αρχή θα εξετάσει ακόµα και το ενδεχόµενο να κινηθεί αυτεπάγγελτα. Σε ερώτηση κατά πόσο θα κληθεί κόσµος να δώσει καταθέσεις, ο πρόεδρος της Αρχής απάντησε ότι αυτά θα αποφασιστούν µετά τη συνάντησή του µε τον κ. Μαυρογιάννη.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι κοντά τους µπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε πολίτης, ακόµα και ανώνυµα ή οργανισµοί και οργανωµένα σύνολα για θέµατα που αφορούν διαφθορά, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το τι εστί διαφθορά δεν το καθορίζει κανένας άλλος εκτός από τη νοµοθεσία.

Σηµειώνοντας ότι η διαφθορά έχει πάρει έκταση στην Κύπρο, και αυτό αποτυπώνεται και σε έρευνες, ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι ήδη και πριν ξεκινήσει επίσηµα τις εργασίες της η Αρχή, βρίσκονται ενώπιόν της περίπου 20 καταγγελίες. Ανάµεσα σ’ αυτές είναι µια καταγγελία από το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή, το περιεχόµενο της οποίας δεν δηµοσιοποιήθηκε, καταγγελία του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη για τη χρηµατοδότηση του ∆ΗΣΥ από κάποια άτοµα, η οποία θα εξεταστεί σύντοµα, καθώς και καταγγελία της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους.

Επισημαίνεται επίσης ότι η Αρχή µπορεί να επιληφθεί και υποθέσεων διαφθοράς που έγιναν στο παρελθόν.

Ανέφερε ακόµη ότι όλα τα πορίσµατα της Αρχής θα καταλήγουν στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίζει για τα περαιτέρω. Υπογράµµισε δε ότι σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι ένα πόρισµα, το οποίο εισηγείται ποινικές διώξεις, έχει καταχωνιαστεί σε κάποιο συρτάρι, δεν θα διστάσει να το καταγγείλει δηµόσια.

Σηµειώνεται ότι η Αρχή λειτουργεί τώρα µόνο µε τέσσερις λειτουργούς και µία γραµµατέα, αφού οι κανονισµοί λειτουργίας της αναµένεται να εγκριθούν την Πέµπτη από την ολοµέλεια της Βουλής.

Μ. Πετρίδης: Από το 2013 η Κύπρος κατρακυλά στη διαφθορά

Μεγάλο είναι το µέγεθος της διαφθοράς στην Κύπρο και αυτό το καταδεικνύουν και οι δείκτες της Παγκόσµιας Τράπεζας, ανέφερε στη «Χαραυγή» ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης.

Όπως ανέφερε, από τους δείκτες της διαφθοράς που συλλέγει κάθε χρόνο η Παγκόσµια Τράπεζα για όλες τις χώρες, όντως φαίνεται ότι η Κύπρος από το 2013 κατρακυλά. Ιδιαίτερα το 2018, το 2019 και το 2020 η κατρακύληση αυτή παίρνει και τη µορφή κατακρήµνισης. Και αυτός ο δείκτης της διαφθοράς είναι µετρηµένος µε αξιόπιστα κριτήρια και επιστηµονικές µεθόδους, όπως είπε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει η βούληση να καταπολεµηθεί η διαφθορά στην Κύπρο, σημείωσε ότι δεν µπορεί να τοποθετηθεί αφού αυτή είναι πολιτικής φύσεως ερώτηση. Πάντως, πρόσθεσε, η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει τη βούληση να συνεισφέρει στον αγώνα για την πάταξη της διαφθοράς, σε συνεργασία µε άλλους θεσµούς, ασκώντας τα συνταγµατικά δικαιώµατα και υποχρεώσεις της που είναι ο έλεγχος των ασκούντων δηµόσια εξουσία σε όλες τις εκφάνσεις της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισµού.

Αυτό, πρόσθεσε, γίνεται µέσα από τριών ειδών ελέγχους. Ο πρώτος είναι ο οικονοµικός έλεγχος, ο δεύτερος είναι ο έλεγχος συµµόρφωσης, δηλ. αν ο ελεγχόµενος συµµορφώνεται µε νόµους, κανονισµούς και θεσµικό πλαίσιο και ο τρίτος είναι ο διαχειριστικός έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν ο ελεγχόµενος χρησιµοποιεί τους πόρους του µε αποδοτικό, οικονοµικό και αποτελεσµατικό τρόπο.

Η Υπηρεσία του, σηµείωσε ο κ. Πετρίδης, όσο και ο επικεφαλής της θεωρούν την Αρχή Κατά της ∆ιαφθοράς ως ένα φυσικό σύµµαχο στη µάχη που δίνουν κατά της διαφθοράς και προσβλέπουν σε µια στενή και αγαστή συνεργασία. Ήδη, υπέδειξε, έχουν κάνει και την πρώτη τους εµπιστευτική καταγγελία που αφορά παρόχους σε σχέση µε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραµµα.

Ερωτηθείς εάν έχουν παρατηρηθεί προσπάθειες να παρακωλυθεί το έργο του Γραφείου του Γενικού Ελεγκτή, ο κ. Πετρίδης είπε ότι το έργο τους δεν παρεµποδίζεται από τη λειτουργία µιας άλλης υπηρεσίας, νοουµένου ότι η άλλη υπηρεσία δεν επεµβαίνει στα εσωτερικά της δικής τους Υπηρεσίας.

Ωστόσο, σηµείωσε, υπήρξε προσπάθεια παρακώλυσης του έργου της Υπηρεσίας και όπου αυτό είχε εντοπισθεί, δηµοσιοποιήθηκε.

Κληθείς να αναφέρει µια συγκεκριµένη περίπτωση, υπενθύµισε το τελευταίο περιστατικό όπου το Υπουργείο Εσωτερικών επικαλέστηκε ζήτηµα προσωπικών δεδοµένων και ζήτησε γνωµάτευση από την Επίτροπο Προστασίας ∆εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προκειµένου να µην τους δώσει στοιχεία για το θέµα το οποίο εξέταζε η Υπηρεσία. Το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή, είπε, χαρακτήρισε αυτό το αίτηµα ως προσβλητικό για την Υπηρεσία.

Εποµένως, ανέφερε, οποιεσδήποτε προτάσεις ή θέσεις που παρουσιάζουν µια διστακτικότητα από µέρους ελεγχόµενων να τους δώσουν στοιχεία, επειδή τάχατες αυτά είναι δεδοµένα προσωπικού χαρακτήρα, τότε ναι είναι παρεµπόδιση του έργου τους.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι υπάρχουν πληθώρα περιπτώσεων όπου µετά από εκθέσεις ή συστάσεις της Υπηρεσίας τους έγιναν ενέργειες, αλλά σηµείωσε, δεν σηµαίνει ότι σε περίπτωση που ο Ελεγκτής βρει και καταγράψει κάποιο εύρηµα και διαπιστώσει ενδεχόµενες ευθύνες του υπαλλήλου ή του προϊστάµενου της Υπηρεσίας που ελέγχει, ότι αυτό θα µπορεί να στοιχειοθετηθεί στο δικαστήριο.

Σημείωσε επίσης ότι ο ρόλος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας παύει µε τη δηµοσιοποίηση µιας έκθεσης, γενικής ή ειδικής, όπως ήταν π.χ. το επενδυτικό πρόγραµµα. Εκτός κι εάν της ζητηθεί από την Επιτροπή Ελέγχου να παρουσιάσει διάφορα στοιχεία ή εκθέσεις ή όπως γίνεται στην Επιτροπή κάθε Πέµπτη. Εάν µε τις εκθέσεις τους προκύπτουν άλλα θέµατα που µπορούν να ελεγχθούν από άλλες Υπηρεσίες ή ανεξάρτητους θεσµούς, αυτό δεν είναι δικό τους θέµα να το καθορίσουν.

Με άλλα λόγια εµείς, είπε ο Μάριος Πετρίδης, δεν µπορούµε να πιέσουµε κάποια άλλη ανεξάρτητη Υπηρεσία να κάνει ή να µην κάνει κάτι. Με βάση το Σύνταγµα αυτό εναπόκειται στους προϊσταµένους των άλλων Υπηρεσιών για το τι µπορούν να κάνουν στη σφαίρα των δικών τους αρµοδιοτήτων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.