Χ.Πολυκάρπου για Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: «Το ΑΚΕΛ δε θα δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση»

Έλα στο Google News

Το ΑΚΕΛ δε θα δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση κυρίως στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας επισήμανε ο επικεφαλής του γραφείου οικονομικών μελετών του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι το βασικό είναι η κατεύθυνση που θα δοθεί στο σχέδιο αλλά και το περιεχόμενό του. Ο κ. Πολυκάρπου τόνισε μάλιστα ότι η αποτελεσματικότητα του σχεδίου ανάκαμψης θα κριθεί στην πράξη, λέγοντας ότι στο παρελθόν έχουν εξαγγελθεί πολλές δεσμεύσεις από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά πολλές δεν έχουν υλοποιηθεί.

Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σχεδίασε και έκανε ένα σχέδιο, στο οποίο πολύ λίγα πράγματα έχουν συμπεριληφθεί από αυτά που πρότεινε το ΑΚΕΛ. Ο κ. Πολυκάρπου υπογράμμισε ότι το σχέδιο πρέπει να είναι προς το συμφέρον των πολιτών, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια προκειμένου να μην ωφεληθούν και πάλι κάποιοι λίγοι, φίλοι και γνωστοί.

Για τις 11.000 θέσεις εργασίας που λέει η κυβέρνηση ότι θα δοθούν, είπε ότι θα πρέπει να είναι ποιοτικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

«Τα κονδύλια από την ΕΕ θα διοχετευτούν στον κρατικό μηχανισμό και στη συνέχεια στον κάθε πολίτη», υποστηρίζει ο Θ.Τσιόλας

Μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται ότι θα εκταμιευθούν 157 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους από την ΕΕ ως προκαταβολή για να αρχίσει να υλοποιείται το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου ανέφερε ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι αυτά τα κονδύλια θα δοθούν σε διάφορα υπουργεία προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια. Πρόσθεσε ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2026 θα δοθούν 1,2 δις αλλά τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι 58 μεταρρυθμίσεις και οι 75 επενδύσεις.

Σημείωσε δε ότι το 1,2 δις θα το παίρνουμε υπό μορφή χορηγιών. Ο κ Τσιόλας ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν απαιτείται μόνο η ψήφιση των νομοθετημάτων αλλά και η εφαρμογή τους. Σημείωσε μάλιστα ότι η μη εφαρμογή συγκεκριμένων προνοιών κάποιων νομοθεσιών, μπορεί να επιφέρει την αναστολή των εκταμιεύσεων των κονδυλίων από την ΕΕ.

Υποστήριξε ότι όλα τα κονδύλια από την ΕΕ θα διοχετευτούν στον κρατικό μηχανισμό και στη συνέχεια στον κάθε πολίτη. Επίσης είπε ότι αρκετές από τις εισηγήσεις των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο.

Ο κ. Τσιόλας είπε ακόμα ότι σκοπός του σχεδίου είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας της Κύπρου για μια κοινωνική και περιβαλλοντική βιώσιμη ανάπτυξη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.