Χαιρέτησε για τελευταία φορά ο Μιχαηλίδης – Το συγκινητικό «αντίο» και η ανάληψη του νέου ΑρχηγούΤην ηγεσία της Αστυνομίας Κύπρου αναλαμβάνει από αύριο ο μέχρι σήμερα Υπαρχηγός της Δύναμης κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου, αναπληρώνοντας τον απερχόμενο Αρχηγό κ. Κύπρο Μιχαηλίδη, ο οποίος αφυπηρετεί.

Η επίσημη τελετή ανάληψης του νέου Αρχηγού Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο προαύλιο του Αρχηγείου Αστυνομίας. Παρόντες στην τελετή ήταν ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄, ο νέος Γενικός και ο νέος Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ.κ. Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης κ. Έμιλυ Γιολίτη, η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, άλλοι κρατικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, η λοιπή ηγεσία της Αστυνομίας και άλλοι επίσημοι.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο νέος Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου, ανέφερε ότι η άνάληψη των καθηκόντων του ως Αρχηγός Αστυνομίας, αποτελεί ύψιστη τιμή και μέγιστη ευθύνη για τον ίδιο. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι «με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια, θα αφιερώσω όλες τις δυνάμεις μου για να ανταποκριθώ στις υψηλές απαιτήσεις του αξιώματος».

Ο κ. Παπαθεοδώρου κάλεσε ταυτόχρονα όλα τα μέλη της Αστυνομίας «να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο να προσφέρουν στην Υπηρεσία ώστε να μπορέσουμε, από κοινού, να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη Αστυνομία που συνεχώς θα αναβαθμίζεται και θα βελτιώνεται, για να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και ανάγκες των πολιτών». «Θα πρέπει», πρόσθεσε, «να είμαστε, πάντοτε, σε συνεχή εγρήγορση, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνεχείς προκλήσεις και κάθε έκνομη πράξη που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή».

Ο κ. Παπαθεοδώρου ευχαρίστησε θερμά τον απερχόμενο Αρχηγό, για την αφοσίωση και το έργο του, αλλά και για τη δική του σημαντική συμβολή, όπως είπε, στο έργο της Αστυνομίας Κύπρου. Διαβεβαίωσε μάλιστα τον κ. Μιχαηλίδη, ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω ανάδειξη και εξύψωση του Σώματος.

Ο απερχόμενος Αρχηγός Αστυνομίας κ. Κύπρος Μιχαηλίδης στη δική του ομιλία ανέφερε ότι στον Στέλιο Παπαθεοδώρου «ανατίθεται στο εξής η μεγάλη ευθύνη της διαχείρισης των τρεχουσών υποχρεώσεων της Αστυνομίας, αλλά και των μελλοντικών σχεδιασμών της πορείας και επιδιώξεών της».

Ο κ. Μιχαηλίδης έκαμε μια σύντομη αναδρομή της 43χρονης σταδιοδρομίας του στην Αστυνομία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην υπηρεσία του ως Αρχηγός της Δύναμης.

«Αφυπηρετώ από την ενεργό δράση», είπε ο κ. Μιχαηλίδης, «με απέραντη ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια, όχι μόνο επειδή έφτασα μέχρι το αξίωμα του Αρχηγού, αλλά επειδή είχα την τύχη και την τιμή να συνεργαστώ με καταξιωμένους συναδέλφους, Αξιωματικούς, Λοχίες και απλά μέλη, οι οποίοι, παρά τις αντιξοότητες, τις ελλείψεις και κακουχίες, δίδουν καθημερινά, ο καθένας τον δικό του προσωπικό αγώνα τήρησης του Νόμου και της Τάξης».

Καταλήγοντας, ο απερχόμενος Αρχηγός, κάλεσε όλους «να σταθούμε δίπλα στη νέα Ηγεσία, συμπαραστάτες στο δύσκολο και πολυσχιδές έργο της, με τις προκλήσεις που αναφύονται συχνά και καθημερινά».

Στην ομιλία του ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Γιώργος Σαββίδης, αναφέρθηκε στην πολύ στενή, όπως τη χαρακτήρισε συνεργασία, που είχε με τον απερχόμενο Αρχηγό Αστυνομίας, κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. «Παραδίδεις τη σκυτάλη» είπε προς τον κ, Μιχαηλίδη, «έχοντας επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο, για το οποίο οφείλεις να νιώθεις υπερήφανος».

Αναφερόμενος στο νέο Αρχηγό και το νέο Υπαρχηγό, ο Γενικός Εισαγγελέας, υπογράμμισε την ύψιστη ευθύνη που αναλαμβάνουν έναντι των πολιτών και της κοινωνίας, για διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας.

«Γνωρίζω την ποιότητα του χαρακτήρα, την ευσυνειδησία, την προσήλωση στο καθήκον και την πίστη σας στις αρχές και αξίες που το αστυνομικό Σώμα πρεσβεύει» είπε ο κ. Σαββίδης. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι οι δύο άνδρες θα δώσουν το «άπαν των δυνάμεων τους, με σεβασμό στους Νόμους και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για την προστασία των πολιτών και για να αναβαθμίσουν περαιτέρω το δύσκολο και ποικιλόμορφο έργο της Αστυνομίας».

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Έμιλυ Γιολίτη, εξέφρασε την προσδοκία της για στενή συνεργασία με τη νέα ηγεσία της Αστυνομίας. «Είμαι πεποισμένη» ανέφερε, «ότι η νέα ηγεσία «θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες τόσο των πολιτών, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, όσο και των μελών της Αστυνομίας, με γνώμονα την αξιοκρατία και τη χρηστή διοίκηση».

 

«Αναλαμβάνετε σήμερα ένα πολύ τιμητικό και καθόλα υπεύθυνο αξίωμα και μια ύψιστη ευθύνη απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία» είπε προς το νέο Αρχηγό και το νέο Υπαρχηγό Αστυνομίας. Τους κάλεσε μάλιστα να παραμείνουν κοντά στον πολίτη και να εργαστούν δίδοντας το άπαν των δυνάμεων τους, επικεντρωμένοι στην πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών εγκλήματος και τη διαφύλαξη της ασφάλειας της κοινωνίας».

 

Αναφερόμενη στον απερχόμενο Αρχηγό, η Υπουργός είπε πως αποχωρεί σήμερα, καταξιωμένος από τη θέση του Αρχηγού, έχοντας επιτελέσει έργο αξιόλογο, για το οποίο, όπως ανέφερε η κ. Γιολίτη, ο κ. Μιχαηλίδης πρέπει να νιώθει υπερηφάνεια.