Χαιρετίζει τις εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ο ΠτΔ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Olaf Scholz, στο Κτήριο Καγκελαρίας, Βερολίνο, Γερμανία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρέτισε το γεγονός ότι η ΕΕ βλέπει την προσέγγιση της Κυβέρνησης που εργάζεται για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό με ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, ενώ επισήμανε τις πρόσφατες εξελίξεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία αλλά και τις επερχόμενες δράσεις του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το μνημόσυνο του ήρωα Μιχάλη Ολυμπίου στα Λύμπια, ο Πρόεδρος ερωτήθηκε κατά πόσο προχωρεί το θέμα της πιο ενεργής εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό.

«Φυσικά. Ήμουν, όπως γνωρίζετε, πρόσφατα στη Γερμανία, ήταν ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις του Γερμανού Καγκελάριου, γίνονται πολλά, επίσης, σε τεχνοκρατικό επίπεδο για να ετοιμαστούμε», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι μετά από πρόσκληση θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 13 Ιουνίου, ενώ την επομένη θα είναι στη Βιέννη, ακριβώς για το ίδιο θέμα.

«Και εργαζόμαστε για σπάσιμο του αδιεξόδου, και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι βλέπουν την προσέγγιση μας ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση: Επανέναρξη των συνομιλιών, πάντοτε εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ έρχεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις προσπάθειες των ΗΕ», ανέφερε.

«Πάνω απ’ όλα η πατρίδα» ασχέτως κομματικής προέλευσης

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απέκλεισε Υπουργούς της Κυβέρνησης από συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με εξαίρεση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «τα κόμματα είναι τα κύτταρα της δημοκρατίας. Είναι αναγκαία συστατικά σε μια δημοκρατική Πολιτεία».

Παράλληλα είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ «ότι πάνω από όλα είναι η πατρίδα μας και πώς μπορούμε καλύτερα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε είτε αυτές αφορούν την Τουρκία είτε αφορούν το Μεταναστευτικό είτε αυτά που αφορούν όλους μας, ασχέτως κομματικής ή ιδεολογικής προέλευσης».

«Και η ΕΕ, έχουμε αποφασίσει όλοι και εδώ συμφωνούμε όλοι ότι, είναι το πεδίο εκείνο που μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερα. Άρα, συμφωνούμε απόλυτα με την Πρόεδρο της Βουλής ότι πάνω από όλα είναι η πατρίδα μας», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy