Χαιρετίζουν τη δήλωση-δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ για σύγκληση πενταμερούς

Σκηνικό… Κραν Μοντάνα στήθηκε χθες με τις αντιδράσεις των ε/κ κομμάτων στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία επαναβεβαιώνεται η πρόθεση και η δέσμευσή του (όπως είχε διατυπωθεί στη δήλωση του Βερολίνου) για ανάληψη πρωτοβουλίας ώστε να συγκληθεί πενταμερής διάσκεψη για να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των συνομιλιών. Κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ χαιρέτισαν τη δήλωση Γκουτέρες και τα υπόλοιπα κόμματα επέκριναν τον ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι και για «αθλιότητα»!

Η κυπριακή κυβέρνηση θα πάει στις συνομιλίες με καλή πρόθεση και θα αξιοποιήσει την πρωτοβουλία του γγ του ΟΗΕ, ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, προσθέτοντας ότι μοναδική προϋπόθεση είναι ο τερματισμός των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Χαροποιεί, είπε, ιδιαίτερα το γεγονός ότι με την αποχώρηση του Ουρούτς Ρέις θα αρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ωστόσο, τόνισε η  Τουρκία δεν απέσυρε τα ερευνητικά της πλοία από την κυπριακή ΑΟΖ και στην ουσία συνεχίζει την εισβολή της.

Αυτό το μήνυμα, είπε ο κύριος Κούσιος, θέλει να περάσει η κυπριακή δημοκρατία στους εταίρους της.

Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει με σαφήνεια και συνέπεια να διαμηνύει την πρόθεση της για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν στο Γκραντ Μοντανά, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης.

Έχει σημασία, τόνισε, να προβάλλονται οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ και να καλλιεργείται η προοπτική της λύσης.

Ο κύριος Συλικιώτης εξέφρασε την ευχή αυτός που θα εκλεγεί ως ηγέτης της τ/κ κοινότητας να τάσσεται υπερ της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Προφανώς και κάθε είδους εμπλοκή και ενδιαφέρον του γγ του ΟΗΕ είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο σημασία έχει πως ενεργεί η κυπριακή κυβέρνηση, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ το μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης.

Η Τουρκία, σημείωσε, ζητά και πάλι κάτι το συγκεκριμένο πριν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε αντίθεση με την κυπριακή κυβέρνηση.

Η ουσία, είπε, είναι ότι η κυπριακή κυβέρνηση έκαμε, δυστυχώς, όλες τις παραχωρήσεις που μπορούσε να κάνει στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού με αποτέλεσμα να μην οδηγούμαστε σε σωστή και δίκαιη λύση.

Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει λύπη και δυσαρέσκεια, καθώς ο Αντόνιο Γκουτέρες επιμένει σε σύγκληση πενταμερούς, σημειώνοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος θα έπρεπε να ήταν ο θεματοφύλακας του δικαίου, δεν θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος – μέλος του ΟΗΕ, ως εμπλεκόμενο μέρος. Την ώρα μάλιστα που έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας -και όχι μίας κοινότητας- βρίσκεται υπό την τουρκική στρατιωτική κατοχή.

Η Αλληλεγγύη κάνει λόγο για «αθλιότητα» εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνοντας την αναφορά του ότι «αναμένει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Κύπρο πριν προχωρήσει σε νέα πρωτοβουλία».

Νίκη Κουλέρμου

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News