Χαιρετίζουν την έκθεση του ΓΓ του τα μέλη του Σ.Α. και περιμένουν επιπρόσθετη ενημέρωση για τις επαφές Λουτ

Πρόσκληση προς όλα τα μέρη «να εμπλακούν εποικοδομητικά με ανοιχτό και δημιουργικό τρόπο για την εξεύρεση της πορείας προς την διευθέτηση του κυπριακού, σε ευθυγράμμιση με τις εισηγήσεις της έκθεσης του ΓΓ και να προετοιμαστούν καλά για την πορεία προς τα εμπρός χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις», απευθύνουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε νωρίτερα σήμερα από τη βοηθό γενική γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ροζμαρί Ντικάρλο, για την έκθεση καλών υπηρεσιών του Αντόνιο Γκουτέρες και τις επαφές την προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ, Τζέιν Χολ Λουτ.

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, εκ μέρος των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Βολιβιανός προεδρεύων του σώματος Sacha Sergio Llorentty Solíz,ανέφερε ότι τα μέλη του Συμβουλίου ευχαρίστησαν τον Γενικό Γραμματέα για την έκθεσή του στις 15 Οκτωβρίου 2018 και χαιρέτισαν την απόφασή του να ζητήσει από την Jane Holl Lute να συνεχίσει τις συζητήσεις με τα μέρη, με στόχο την επίτευξη συναίνεσης για την έναρξη μιας πιθανής διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό.

«Επανέλαβαν τη σημασία μιας συνολικής και διαρκούς διευθέτησης βασισμένης σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και την πεποίθησή τους ότι πολλά οφέλη θα προέκυπταν από αυτήν».

Ο πρόεδρος του Σ.Α. υπογράμμισε ότι τα μέλη «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιδιωκόμενη δέσμευση των μερών να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση και, εν προκειμένω, ενθαρρύνθηκαν από τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Λευκωσία στις 26 Οκτωβρίου 2018. Και ιδίως τη συμφωνία τους να ανοίξουν δύο σημεία διέλευσης στις 12 Νοεμβρίου. Κάλεσαν τους δύο ηγέτες να στηρίξουν αυτό το θετικό βήμα με περαιτέρω μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης το συντομότερο δυνατό». Ενώ υπογραμμίζουν τη σημασία της εμπλοκής της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως των γυναικών και της νεολαίας.

Ακόμη, τα μέλη του Σ.Α. επανέλαβαν την υποστήριξή τους για μια κυπριακής ηγεσίας διαδικασία «και επαναβεβαίωσαν τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο να βοηθήσουν τα μέρη να επιτύχουν μια διευθέτηση, υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα ψηφίσματά του επί του θέματος».
Καταλήγοντας, ο προεδρεύων του Σ.Α. είπε πως τα μέλη του προσβλέπουν σε περαιτέρω ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδο των συζητήσεων της κας Λουτ με τα μέρη.

Μετά την ενημέρωση της κ.Ντικάρλο – η οποία δεν προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους – τα μέλη του Σ.Α. υπέβαλαν ερωτήσεις και έκαναν σύντομες τοποθετήσεις. Εκφράστηκε η ευχή από πολλά μέλη για την επιτυχία της αποστολής της κ. Λουτ στη Λευκωσία, ενώ τονίστηκε η σημασία των ΜΟΕ.

Το θέμα της επιτακτικότητας που έθετε ο ΓΓ στην έκθεσή του, απασχόλησε τις διαβουλεύσεις, με την κ. Ντικάρλο – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – να διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά ούτε και απεριόριστος χρόνος. Το θέμα αυτό απασχόλησε και τις διαβουλεύσεις για τη συμφωνία στο λεκτικό του κειμένου που διάβασε ο πρόεδρος του Σ.Α. Ενώ στο αρχικό κείμενο εκφραζόταν η συμφωνία των μελών του Σ.Α. με την επισήμανση της έκθεσης του ΓΓ ότι «το αμετάβλητο στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό κι ότι η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να ετοιμαστεί με αίσθηση επείγοντος», μετά από ρωσική διαφωνία αφαιρέθηκε η αναφορά στο στάτους κβο και αντί της αίσθησης του επείγοντος χρησιμοποιήθηκε ο όρος «χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».

Πάντως η Τουρκία προσπαθούσε έντονα τις τελευταίες μέρες να τεθεί πιο συγκεκριμένή αναφορά σε χρονοδιάγραμμα.

Ένα ακόμη θέμα που ακούστηκε στις σημερινές διαβουλεύσεις του Συμβουλίου ήταν αυτό των υδρογονανθράκων, για το οποίο τελικά μίλησε στη δευτερολογία της η Ντικάρλο. Πάντως το θέμα δεν συμπεριλήφθηκε στις δηλώσεις του προεδρεύοντα του Σ.Α., ενώ σύμφωνα με διπλωματική πηγή, θετική στάση τήρησαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.