Χαλαρά…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Antonio Guterres, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Της Ελένης Μαύρου

Στριμώχτηκε το τελευταίο διάστημα ο κ. Αναστασιάδης με το Κυπριακό. Λίγο η ανησυχία για αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λίγο η ανησυχία μπας και κηρυχτεί αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτων εξελίξεων στα ενεργειακά, λίγο η «περιρρέουσα» της λύσης δύο κρατών (που δημιουργήθηκε με δική του ευθύνη)… δεν του βγαίνει τούτο το «success story». Έριξε λοιπόν μια καινούργια καραμέλα για να πιπιλούν οι ιθαγενείς – «χαλαρή ομοσπονδία».

Έπαιξε και με το φόβο της δυσλειτουργικότητας του κεντρικού κράτους σε μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία και… κάποιοι πίστεψαν ότι ο κ. Αναστασιάδης εγείρει το θέμα καλή τη πίστει!

Δεν θα σταθώ στη στάση και τη ρητορική του κ. Αναστασιάδη τον τελευταίο χρόνο, αν και είναι αρκετός λόγος για να ’ναι υποψιασμένος για τις προθέσεις του, ακόμα και ο πιο καλόπιστος.

Καταρχήν, είναι εμφανές ότι η λεγόμενη «χαλαρή ομοσπονδία» δεν επιλύει κανένα από τα προβλήματα που επικαλέστηκε ο Πρόεδρος στο Κραν Μοντανά – όταν εγκατέλειψε ουσιαστικά το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν επιλύει τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Δεν επιλύει το θέμα της μεταχείρισης Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων. Δεν επιλύει πολλά άλλα. Δεν διευκολύνει καν, ουσιαστικά, τη λειτουργικότητα του κεντρικού κράτους.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η «αδειοδότηση και ρύθμιση τυχερών παιχνιδιών» (μια από τις αρμοδιότητες που προστέθηκαν με τις συγκλίσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί) ούτε επιτείνει τη δυσλειτουργικότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ούτε αν αφαιρεθεί θα εξυπηρετήσει το αντίθετο! Στις αρμοδιότητες όμως που θα μείνουν και θα ’ναι σίγουρα οι πιο σοβαρές, δεν θα απαιτείται μία θετική ψήφος; Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο λοιπόν να συζητούσαμε ουσιαστικούς τρόπους για να αποφεύγονται γενικά τα αδιέξοδα.

Μήπως η συζήτηση που έχει ανοίξει, με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, για «χαλαρή ομοσπονδία», σπάζει το αδιέξοδο και διευκολύνει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων; Θυμίζω ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν χωρίς επαναδιαπραγμάτευση συμφωνημένων θεμάτων. Και οι αρμοδιότητες είναι συμφωνημένες. Εκείνο που θέλει να ακούσει ο κ. Γκουτέρες από τις δύο πλευρές είναι μια σαφή δέσμευση ότι αποδέχονται το πλαίσιό του και είναι έτοιμες για διασταυρούμενη διαπραγμάτευση των έξι βασικών θεμάτων σε δύο τραπέζια με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συναντίληψης.

Αν, λοιπόν, χωρίς αυτή τη δέσμευση δεν μπορούν να επαναρχίσουν συνομιλίες, πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει τη «χαλαρή ομοσπονδία»; Ιδιαίτερα, όταν δεν ξέρουμε καλά-καλά τι εννοεί με τον όρο αυτό, ποιες δηλαδή από τις αρμοδιότητες που συμφώνησε εισηγείται να δοθούν στις περιφέρειες.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι η «χαλαρή ομοσπονδία».

Ούτε το ζητούμενο είναι γιατί θυμήθηκε τώρα ο κ. Αναστασιάδης τη «χαλαρή ομοσπονδία». Μια ερμηνεία είναι ότι πρόκειται απλώς για κίνηση τακτικής ώστε να κερδηθεί χρόνος – οπότε, μένει προς το παρόν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προχωρούν τα ενεργειακά… και βλέπουμε. Άλλοι παραπέμπουν στις ανείπωτες σκέψεις για λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.

Το θέμα είναι: πού θα οδηγήσει αυτή η συζήτηση;

Ίσως, να του βγει του Προέδρου ο τακτικισμός. Το πιο πιθανό όμως είναι ότι μια αλλαγή του έως τώρα κεκτημένου των συνομιλιών και της διαδικασίας όχι μόνο δεν θα οδηγήσει πουθενά αλλά και θα απομακρύνει από το τραπέζι το πλαίσιο Γκουτέρες, περιθωριοποιώντας τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ο στόχος δηλαδή για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα μείνει ανεκπλήρωτος, με σοβαρό ενδεχόμενο όλοι οι κίνδυνοι που επανειλημμένα τονίστηκαν, αν συνεχίσει το αδιέξοδο, να μας προκύψουν.

Όπως και αν προσεγγιστεί λοιπόν το θέμα που άνοιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη «χαλαρή ομοσπονδία», μόνο κακό κάνει στην προσπάθεια για επίτευξη λύσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy