Χαλαρώσεις μέτρων: Εξετάζονται οι προτάσεις των επιδημιολόγων – Οι σκέψεις για επιχειρήσεις, πολυκαταστήματα και sms

Συνέρχεται από τις 16:00 στο Υπουργείο Οικονομικών η διυπουργική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της Πανδημίας για αξιολόγηση των προτάσεων που κατέθεσε η επιδημιολογική ομάδα για σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών οι οποίοι λήγουν στις 31 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Μαζί μας και τον Φεβρουάριο το 8998-Ενημερώνει τον ΠτΔ η Επιδημολογική Επιτροπή

Δρ.Τσιούτης: Θετικοί στη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό – Τι είναι το εν λόγω φάρμακο

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ότι ενδεχομένως η διυπουργική Επιτροπή να συνέλθει και αύριο σε τηλεδιάσκεψη ενώ την Τετάρτη πριν τη συνεδρία του Υπουργικού θα παρουσιαστεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη συγκεκριμένο πλαίσιο χαλαρώσεων. Το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άκουσε τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και, όπως ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ καλά ενημεωμένη πηγή, στόχος είναι σε πρώτη φάση, από την 1η Φεβρουαρίου να ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου στις οποίες εμπίπτουν ινστιτούτα αισθητικής, δερματοστιξίας κουρείων και κομμωτηρίων.

Σε ερώτηση κατά πόσον θα αναμένουμε σε δεύτερο στάδιο άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των πολυκαταστημάτων η ίδια πηγή ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα αποφασιστεί σε 15 μέρες λαμβάνοντας υπόψιν την κατάσταση νοσηρότητας στην κοινότητα καθώς ακόμα ο σχετικός δείκτης είναι πάνω από τη μονάδα κάτι που δημιουργεί ανησυχίες.

Ως προς τα sms για σκοπούς μετακίνησης, φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να είναι στη ζωή των πολιτών καθώς όπως πληροφορούμαστε οι επιδημιολόγοι προειδοποίησαν και σήμερα ότι ο Φεβρουάριος είναι καθοριστικός για την πορεία της πανδημίας μήνας και δεν πρέπει να υπάρξουν άκρατες χαλαρώσεις και πρέπει να αποφευχθούν συναντήσεις.

Ερώτημα παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα επιστρέψουν τα παιδιά στις σχολικές αίθουσες.

«Η όποια απότομη χαλάρωση θα φέρει έξαρση», λέει ο ΔρΤσιούτης

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τον Επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνο Τσιούτη, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η όποια απότομη χαλάρωση θα φέρει έξαρση».

Άρα, είπε, «οι χαλαρώσεις θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, ώστε να μην έχουμε κάποια απότομη έξαρση».

Όπως πρόσθεσε, «θέλει προσοχή στο τι θα επιλέξουμε, ενώ πρέπει να αποφευχθεί  να ανοίξουν χώροι μαζικών συναθροίσεων, ενώ οι επαφές και οι μετακινήσεις πρέπει να παραμείνουν περιορισμένες».

Σημείωσε ότι «αν και η Επιστημονική Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τους κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, καθώς και τις οικονομικές παραμέτρους, εντούτοις βασικός της γνώμονας είναι η προστασία της υγείας, η βελτίωση των δεικτών υγείας, άρα οι εισηγήσεις μας εδώ βασίζονται πάντα».