Χαλαρώσεις από την Κομισιόν για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Σημαντικές για την Κύπρο, η οποία αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα

 

Χαλαρώσεις για τόνωση των επενδύσεων και ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προωθεί η Κομισιόν, ανοίγοντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η Κύπρος.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν σε πρόσφατη έκθεσή της επεσήμανε ότι «η Κύπρος στερείται οράματος (στις ΑΠΕ) σε σχέση µε τις πολύ µεγάλες δυνατότητές της, ειδικά για την ηλιακή ενέργεια». Επεσήμανε επίσης ότι «το ποσοστό των ΑΠΕ αντιπροσωπεύει µόλις το 16,9%, ενώ ο µέσος όρος στην ΕΕ είναι 22,1%», αλλά και ότι η χώρα είναι πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές του ρεύματος και στους ρύπους.

Οι αλλαγές οι οποίες προωθούνται από την Κομισιόν αφορούν την περαιτέρω διευκόλυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την απαλλαγή της βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές, καθώς και τη στήριξη των επενδύσεων στην παραγωγή στρατηγικού εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τη μετάβαση σε μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών. Μεταξύ άλλων δίνονται οι εξής δυνατότητες: Στήριξη της ανάπτυξης όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χορήγηση ενισχύσεων για λιγότερο ώριμες τεχνολογίες, παροχή κινήτρων για επενδύσεις που οδηγούν σε σημαντική μείωση των εκπομπών, στήριξη για την παραγωγή μπαταριών, ηλιακών συλλεκτών, ανεμογεννητριών, αντλιών θερμότητας, ηλεκτρολυτικών κυψελών, τεχνολογιών δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα, καθώς και των σχετικών κρίσιμων πρώτων υλών που είναι αναγκαίες για την παραγωγή του εν λόγω εξοπλισμού. Επίσης, στις χώρες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο από το 75% του μέσου όρου της ΕΕ, δίνονται ακόμη περισσότερες δυνατότητες.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.