Ετοιμάζουν συμβόλαιο οι τυροκόμοι, το οποίο θα κατοχυρώνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Προεδρικό, αναφορικά με την ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι. Ωστόσο, στην περίπτωση που οι τυροκόμοι και οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν συμφωνήσουν στην τελική μορφή του κειμένου, τότε η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αρχική της απόφαση για αύξηση του ποσοστού που πρέπει να περιλαμβάνεται, από το 20% στο 25%.

Σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών στο Υπουργείο Γεωργίας συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συναινετική διευθέτηση για την ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι, όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατόπιν εισήγησης των τυροκόμων.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Κώστας Καδής, αυτό που συμφωνήθηκε είναι η ετοιμασία εκ μέρους του Συνδέσμου Τυροκόμων ενός προσχεδίου συμβολαίου, το οποίο θα περιλαμβάνει τις πρόνοιες της συμφωνίας του Προεδρικού, δηλαδή την απορρόφηση όλης της ποσότητας αιγοπρόβειου γάλακτος που θα παράγεται αλλά και την αύξηση της τιμής του για τα επόμενα δύο χρόνια.

Με βάση τα πιο πάνω, ο κ. Καδής επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί την ετοιμασία ενός συμβολαίου που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Στην περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, δεν υπογραφεί το συμβόλαιο, κατέληξε ο Υπουργός, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με την αρχική της πρόταση, δηλαδή με την αύξηση της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος στο 25%, τουλάχιστον για τους μήνες κατά τους οποίους υπάρχει επάρκεια στην παραγωγή.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Γιώργος Πέτρου, ανέφερε ότι οι τυροκόμοι αποφάσισαν ομόφωνα να αναθέσουν σε ειδικό εμπειρογνώμονα την ετοιμασία συμβολαίου, προκειμένου να δεσμευτούν για την παραλαβή όλων των παραγόμενων ποσοτήτων αλλά και την παραχώρηση αυξήσεων στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος. Το συμβόλαιο αυτό θα παραδοθεί εντός μιας εβδομάδας για διαβούλευση και τελική διαμόρφωσή του.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των αιγοπροβατοτρόφων, Ευαγόρας Χρυσάνθου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση και πρόσθεσε ότι αναμένει ότι θα τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Γιάννης Κακαρής