Χαλλούμι: Εκβιασμός από τους τυροκόμους 

Δύο βδομάδες πριν την κυκλοφορία του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης οι τυροκόμοι κινούνται νομικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αμφισβητώντας τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και μια σειρά από προδιαγραφές του προϊόντος.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου, εξήγησε ότι λόγω της διαφωνίας του κλάδου σε κάποιες προδιαγραφές που διέπουν τον φάκελο, και στην προσπάθειά τους για προστασία των εξαγωγών, για αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ποσοτήτων γάλατος και για διατήρηση θέσεων εργασίας, προχώρησαν σε προσφυγή εναντίον του φακέλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι οι αλλαγές που ζητούν είναι γύρω στις δεκαπέντε και μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται το ζήτημα των φυλών των αιγοπροβάτων.

Ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι όλοι οι αρμόδιοι ήταν ενήμεροι από τον Ιούνιο, πως αν προχωρούσαν σε διορθώσεις που δημιουργούν τα προβλήματα, ο Σύνδεσμος θα ήταν έτοιμος να αποσύρει τα νομικά μέτρα. Πρόσθεσε πως «υπάρχει τώρα συνεννόηση για να προχωρήσουν σε αλλαγές που και οι ίδιοι κατάλαβαν ότι πρέπει να γίνουν».


Ο Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι από την 1η Οκτωβρίου, θα τεθεί σε εφαρμογή χωρίς πρόβλημα ο κανονισμός που καθορίζει το χαλλούμι ως ΠΟΠ. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Κώστα Καδή, δεν θα επηρεάσει την εφαρμογή του κανονισμού η προσφυγή του Συνδέσμου Τυροκόμων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ανέμενε αυτή την εξέλιξη, την οποία θα εξετάσει με τη Νομική Υπηρεσία.

Ο κ. Καδής είπε ότι παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση θέλει μαζί της όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή του χαλλουμιού, για να διαχειριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα το προϊόν.

Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.