Το χαλλούμι εξάγεται σε 26 χώρες, ήτοι 22 ευρωπαϊκές και την Αυστραλία, τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως αναφέρεται σε σημείωμα του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή σε απάντηση σε σχετική ερώτηση της βουλευτή Αννίτας Δημητρίου. Σημειώνεται μάλιστα ότι οι εξαγωγές χαλλουμιού ακολουθούν σταθερή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρεται, οι εξαγωγές χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία πέντε χρόνια (2013- 2017) έφθασαν τα 228 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας ανοδική πορεία. Σημειώνεται μάλιστα ότι το 2017 οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν στα 68 εκατ. ευρώ ή 10 χιλιάδες τόνους.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου που αποτελεί παραδοσιακά τον κυριότερο προορισμό, πραγματοποιούνται επίσης εξαγωγές σε συνολικά 22 ευρωπαϊκές χώρες όπως Σουηδία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Φινλανδία, Βέλγιο, Σλοβακία κ.ά. Ακόμη, το χαλλούμι εξάγεται στην Αυστραλία σε ποσοστό 7% περίπου, και σε μικρότερα ποσοστά στη Σαουδική Αραβία (3%), στις ΗΠΑ (2%) και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1%).

 

Ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω νομικών μέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Εν τω μεταξύ ο Γ. Λακκοτρύπης παραδέχεται ότι «αποτελεί αρνητική εξέλιξη» η ακύρωση του Εμπορικού Σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώνει ωστόσο ότι εξετάζεται το «ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω νομικών μέτρων κατά της Απόφασης του Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου».

 

Γκάφα ολκής η απώλεια του χαλουμιού και ο Υπουργός αρνείται συνάντηση με τις αγροτικές οργανώσεις