Χαλλούμι και ακρίβεια οδηγούν τους αγρότες έξω από το Προεδρικό

Ζητούν οικονομική στήριξη άμεσα και εφαρμογή της νομοθεσίας για το χαλλούμι Π.Ο.Π.

Πορεία προς το Προεδρικό προγραμματίζουν την ερχόμενη Δευτέρα οι αγροτικές οργανώσεις ΕΚΑ, ΠΕΚ και νέα Αγροτική Κίνηση, ζητώντας άμεση οικονομική στήριξη προς τους κτηνοτρόφους, αλλά και άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για το χαλλούμι ως προϊόν Π.Ο.Π.

Σε ανακοίνωσή τους οι αγροτικές οργανώσεις καλούν τους αιγοπροβατοτρόφους να συμμετέχουν μαζί τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Προεδρικό Μέγαρο και στο «Σπίτι της Ευρώπης», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 στις 12:00. Σημειώνεται ότι οι αγροτικές οργανώσεις Ευρωαγροτικός και Παναγροτικός δεν συμμετέχουν.

Τα αιτήματα είναι η άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για το χαλλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και η άμεση οικονομική στήριξη ΟΛΩΝ των κτηνοτρόφων μετά και τις «τρελές» αυξήσεις στα σιτηρά και στις ζωοτροφές.

Αυτοκινητοπομπές από όλες τις επαρχίες θα καταλήξουν στο χώρο στάθμευσης του ΓΣΠ όπου γύρω στις 11:30 π.μ. θα ξεκινήσει πορεία προς το προεδρικό μέγαρο.

Στο προεδρικό μέγαρο θα επιδώσουν υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ακολούθως οι αγρότες θα κατευθυνθούν προς το «Σπίτι της Ευρώπης» για επίδοση σχετικού ψηφίσματος προς τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Ο χώρος και η ώρα εκκίνησης των αυτοκινητοπομπών έχουν ως εξής:

• Πάφος, κυκλικός κόμβος αυτοκινητόδρομου Πάφου – Λεμεσού, ώρα συγκέντρωσης 9:00 π.μ.

• Λεμεσός, χώρος στάθμευσης Μόντε Καπούτο στις 10:00 π.μ.

• Αμμόχωστος, γέφυρα Ξυλοτύμπου στις 10:00 π.μ.

• Λάρνακα, κυκλικός κόμβος Ριζοελιάς στις 10:15 π.μ.

• Λευκωσία, χώρος στάθμευσης ΓΣΠ στις 10:45 π.μ.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση, οι κτηνοτρόφοι ασφυκτιούν καθώς οι τιμές στα σιτηρά, τις ζωοτροφές και τα καύσιμα έφτασαν στα ύψη, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητά τους. Για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα, οι κτηνοτρόφοι έχουν πολλάκις εκπέμψει SOS, αλλά ακόμη αναμένουν στήριξη.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής Γεωργίας (8/3) κτηνοτρόφοι και εισαγωγείς σιτηρών έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα της επάρκειας σιτηρών, ενώ ζήτησαν μέτρα στήριξης από το κράτος. Αγροτικές οργανώσεις που τοποθετήθηκαν στην Επιτροπή ζήτησαν επίσης τη στήριξη όλων των επηρεαζόμενων κλάδων, καθώς και τη μελέτη του ενδεχόμενου αναστολής των δόσεων δανείων κτηνοτρόφων.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Γιώργου Κατωδρύτη, εκ μέρους των εμπόρων ζωοτροφών, ότι «με αυτές τις τιμές δεν γνωρίζει αν μπορούν οι παραγωγοί να αγοράσουν τα σιτηρά και θα χρειαστούν γύρω στα 50 – 100 ευρώ επιδότηση τον τόνο».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας διαβεβαιώνει τον αγροτικό κόσμο ότι θα θέσει το ζήτημα για οικονομική στήριξη στον αγροτικό κόσμο στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι αν η κυβέρνηση εφάρμοζε τουλάχιστον τη νομοθεσία διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων στα σιτηρά, τότε η κατάσταση δεν θα ήταν τόσο πιεστική και θα υπήρχε έστω λίγος χρόνος περισσότερος για να βρεθούν λύσεις.

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.