Μέχρι το τέλος του χρόνου νέο υπουργικό διάταγμα για το αιγοπρόβειο γάλα 

Νέες προσπάθειες για έγκριση του Φακέλου Χαλλούμι, εξήγγειλε ο Υπουργός Γεωργίας, προσθέτοντάς τις σε όλες τις προηγούμενες που έγιναν εδώ και πέντε χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καδής απαντώντας σε επικρίσεις βουλευτών αναφορικά με την αποτυχία κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ, είπε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί αθέμιτο ανταγωνισμό με τα κατεχόμενα, ούτε και εκπτώσεις στους υγειονομικούς ελέγχους. Αν τα αποδεχόμασταν, ο φάκελος θα έκλεινε, είπε. Επιπρόσθετα ανέφερε ότι θα γίνουν νέες προσπάθειες με τη νέα σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προεξάρχουσας της Κύπριας επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον προτίθεται να αυξήσει το ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος, όπως αιτούνται οι αγροτικές οργανώσεις, απάντησε ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος του χρόνου με την έκδοση νέου υπουργικού διατάγματος.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή γάλακτος, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως αυξήθηκε κατά 70% από το 2015 μέχρι σήμερα. Δεν είναι όμως αρκετή για να καλύψει την αύξηση ζήτησης του χαλλουμιού, σημείωσε. Πρόσθεσε ότι πρόσφατα η κυβέρνηση προκήρυξε επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 10 εκατομμυρίων, από τα οποία τα 5 προορίζονται για την αιγοπροβατοτροφία.

Ο Φάκελος Χαλλούμι, η Επιτροπή Σιτηρών, η αποδυνάμωση της θέσης του παραγωγού, οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, η μη κατοχύρωση σήματος πιστοποίησης κυπριακών προϊόντων, η δυσλειτουργία των Λαϊκών Αγορών, το υψηλό λειτουργικό κόστος είναι προβλήματα που διαιωνίζονται, δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Άντρος Καυκαλιάς.

Γιάννης Κακαρής