Χαλλούμι ΠΟΠ: Εντατικοί έλεγχοι σε υπεραγορές – «Πιθανόν να υπάρξουν κάποια κενά σε στοκ…»

Οι λειτουργοί του Υπουργείου Γεωργίας ξεκίνησαν σήμερα εντατικούς ελέγχους στις υπεραγορές για τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π), μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος για διάθεση του παλιού αποθέματος.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας Ανδρούλα Γεωργίου, οι έλεγχοι ξεκίνησαν πρώτα από τις μεγάλες υπεραγορές στις οποίες διατίθεται όλη η γκάμα των προϊόντων και το δείγμα είναι πιο αντιπροσωπευτικό και στη συνέχει θα προχωρήσουν και στα μικρότερα καταστήματα.

Μέχρι στιγμής, όπως είπε, δεν έχει εντοπιστεί οποιαδήποτε μη συμμόρφωση. Σημείωσε επίσης ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς. Εκτίμησε επίσης, ότι μετά την περίοδο χάριτος που δόθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, το απόθεμα σε χαλλούμι που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές του Π.Ο.Π. έχει φύγει από την ντόπια αγορά. Ξεκαθάρισε επίσης ότι από σήμερα και μετά δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

Όσον αφορά την αύξηση που μπορεί να υπήρξε στην τιμή του χαλλουμιού Π.Ο.Π., ανέφερε ότι αυτή οφείλεται κυρίως στο ουκρανικό και στην αύξηση της τιμής των ζωοτροφών διεθνώς. Παράλληλα, σημείωσε ότι καλώς δόθηκαν οι όποιες αυξήσεις στο γάλα, αφού ο κτηνοτροφικός κόσμος χρειάζεται στήριξη.


Όσον αφορά τους ελέγχους για το πρότυπο του χαλλουμιού στο εξωτερικό, ανέφερε ότι αυτές θα γίνονται με βάση το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές RASFF της ΕΕ και θα υπάρχει ειδοποίηση όταν εντοπίζεται προϊόν με την ονομασία χαλλούμι, χωρίς να φέρει την σφραγίδα του Π.Ο.Π.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πλέον άλλο περιθώριο και ότι και το ίδιο το Υπουργείο έχει θεσμική ευθύνη για την εφαρμογή του προτύπου.

Εξάλλου, όπως ανέφερε στον Άστρα η κ. Γεωργίου, κατά την προσωπική της άποψη ο λόγος που σημειώθηκε αύξηση, έως και δύο ευρώ το κιλό στο χαλούμι ΠΟΠ, είναι το ουκρανικό, αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών και οι αυξήσεις που δόθηκαν στους αιγοπροβατοτρόφους.

Από πλευράς του ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε ότι οι υπεραγορές είναι καθόλα έτοιμες για τη διάθεση χαλλουμιού Π.Ο.Π. Εξέφρασε ικανοποίηση για την πολύ σωστή διαχείριση που έγινε και από το Υπουργείο Γεωργίας για τον χρόνο μετάβασης και προσαρμογής, που επέτρεψε την εξάντληση των αποθεμάτων χαλλουμιού που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές του ΠΟΠ.


Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, σημείωσε ωστόσο ότι πιθανόν να υπάρξουν κάποια κενά σε στοκ όσον αφορά τα χαλλούμια ΠΟΠ, σήμερα και αύριο.

Όσον αφορά την τιμή, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η τιμή του ΠΟΠ έχει αυξηθεί από 1 μέχρι 2 ευρώ σε σχέση με το χαλλούμι που διατίθετο στην αγορά μέχρι τώρα, το ύψος της τιμής του οποίου κυμαινόταν μεταξύ 12-13 ευρώ το κιλό.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα κυκλοφορήσει στην αγορά ένα άλλο τυρί τύπου χαλλουμιού, με διαφορετική ονομασία, το οποίο παρά το γεγονός ότι δεν θα ανταποκρίνεται στο πρότυπο, θα αποτελέσει ανταγωνιστικό προϊόν στο χαλλούμι και θα δίνει την επιλογή στον καταναλωτή να κάνει τις αγορές του με πιο χαμηλές τιμές. Σημείωσε ότι έχουν ήδη βγει αυτή τη στιγμή στην αγορά μεμονωμένα προϊόντα, ωστόσο, εκτίμησε ότι σε μεταγενέστερο στάδιο η αγορά θα καθορίσει αυτή την τάση και θα δημιουργηθούν περισσότερα προϊόντα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.