Χαλλούμι: Στο τελικό στάδιο οι διαβουλεύσεις για αλλαγή του ΠΟΠ

Ετοιμάζεται αντιπρόταση στα επιχειρήματα και στις πιέσεις που ασκούν οι τυροκόμοι

Πολύ σύντομα αναμένεται να υπάρξει κατάληξη σε ό,τι αφορά τις τροποποιήσεις που θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το χαλλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Ο Υπουργός συγκάλεσε σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων, η οποία αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες, με τον Κώστα Καδή να τους ζητά να είναι προετοιμασμένοι για να καταθέσουν τις τελικές τους θέσεις.

Φαίνεται ότι κάποιες τροποποιήσεις γίνονται αποδεκτές από όλους (π.χ. συμπερίληψη όλων των φυλών ζώων σε αυτές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το γάλα τους για το χαλλούμι, στο βάρος, στο δίπλωμα και την υγρασία του προϊόντος). Ωστόσο οι αγροτικές οργανώσεις και οι αιγοπροβατοτρόφοι διατηρούν την ένστασή τους για αλλαγή της ποσόστωσης, καθώς κάτι τέτοιο αλλάζει άρδην το προϊόν με μόνο γνώμονα τα εμπορικά συμφέροντα των τυροκόμων και των αγελαδοτρόφων. Επίσης, εκφράζεται η πεποίθηση ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό από την ΕΕ, καθώς έτσι θα αλλάξει πλήρως το προϊόν.

Μεταξύ άλλων, η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει αλλαγή στην ποσόστωση του γάλακτος. Το χαλλούμι πρέπει να έχει 50+% αιγοπρόβειο γάλα και το υπόλοιπο αγελαδινό. Ωστόσο η ΕΕ μάς έδωσε μεταβατική περίοδο μέχρι το 2024 για να εφαρμοστεί το 50% αιγοπρόβειο. Οπότε, σύμφωνα με την παραγωγή, αυτή τη στιγμή πρέπει να περιλαμβάνει 25%.

Σε αντιπαραβολή με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει τόση παραγωγή αιγοπρόβειου που να μπορεί να ανταποκριθεί στο 50+% της ποσόστωσης και της ποσότητας παραγωγής, φαίνεται να υπάρχει μια άλλη πρόταση η οποία θα κατατεθεί.

Σε αυτή τη δεκαετή περίοδο (2014-2024), ενώ αυξήθηκε το αιγοπρόβειο γύρω στο 65%, εντούτοις η ανεξέλεγκτη αύξηση του αγελαδινού διατήρησε το ισοζύγιο που υπήρχε το 2014.

Οπότε αναμένεται να προταθεί όπως ζητηθεί παράταση για άλλα 3 χρόνια για την εφαρμογή της ποσόστωσης, ώστε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγή (σύμφωνα και με το σχεδιασμό). Την ίδια ώρα, το Υπουργείο πρέπει να διασφαλίσει ότι θα σταματήσει την ανεξέλεγκτη αύξηση της παραγωγής αγελαδινού και να καταρτίσει επιτροπή που να ελέγχει ότι το παραγόμενο προϊόν πληροί όλα τα κριτήρια.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «εντός της εβδομάδας το θέμα θα λήξει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο». Επίσης, μεταξύ άλλων, παραδέχτηκε πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τους τυροκόμους, οι οποίοι αρνούνται να παράγουν σύμφωνα με το ΠΟΠ. Όπως είπε, «εκτός από κάποιες εξαιρέσεις μικρών τυροκομείων, οι τυροκόμοι δεν μπήκαν στη διαδικασία παραγωγής χαλλουμιού ΠΟΠ, πατώντας σε νομικές ερμηνείες, σύμφωνα με τις οποίες οι ίδιοι εκτιμούν ότι μπορούν να στέλνουν προϊόν με το όνομα «χαλλούμι» στο εξωτερικό, να το εμπορεύονται στη βάση εμπορικού σήματος που ίσχυε πριν».

Επίσης, ανέφερε ότι «επίτευξη συμφωνίας σημαίνει και απόσυρση όλων των νομικών μέτρων», τα οποία έκαναν οι ίδιοι.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy