Χαλούμι και υδατικό συζητήθηκαν ανάμεσα σε ΑΚΕΛ και Καδή

Ο διάλογος λειτουργεί πάντοτε θετικά και εποικοδομητικά, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής που είχε σφαιρική συζήτηση των ζητημάτων που αφορούν το Υπουργείο του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αφού τα κομματικά όργανα ολοκληρώσουν την μελέτη εγγράφου για τα γεωργικά ζητήματα θα το επιδώσουν στον κ. Καδή.

Δήλωσε δε ότι θα προσεγγίσουν τα ζητήματα «με ανοικτό μυαλό», με γνώμονα το πώς εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα του τόπου και του αγροτικού κόσμου, που αντιμετωπίζει δυσκολίες και πολλά προβλήματα.

Χαλούμι, υδατικό, αγροτική παραγωγή, η αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, η διαχείριση των αποβλήτων, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι κ. Καδής και Κυπριανού, στην συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με τον Άντρο Κυπριανού, την ερχόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Γεωργίας θα ενημερώσει ολοκληρωμένα και την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα προβλήματα που συζητεί με τα κόμματα. «Με την σοφία των πολλών μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις», δήλωσε ο Κώστας Καδής και πρόσθεσε ότι είναι πάντοτε καλοδεχούμενες οι προτάσεις, οι εισηγήσεις και η κριτική.

Πολιτικές εκκρεμότητες για το Χαλούμι

Εκκρεμούν πολιτικά ζητήματα που αφορούν την τροποποίηση του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή για τη διάθεση του χαλουμιού από τις κατεχόμενες περιοχές, ο φάκελος του οποίου σε τεχνοκρατικό επίπεδο ελέγχου έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, είπε ο Υπουργός Γεωργίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού βρίσκεται το θέμα του χαλουμιού, ο κ. Καδής ανέφερε ότι τα ζητήματα που εκκρεμούν διαχειρίζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και ευελπιστεί ότι «σύντομα θα έχουν θετική κατάληξη. Αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα για το θέμα αυτό».

Υδατικό – Χαμηλότερα δεκαετίας τα αποθέματα στα φράγματα

Φέτος διανύουμε την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ανομβρίας, τα αποθέματα νερού στα φράγματα είναι τα χαμηλότερα της τελευταίας 10ετίας, από τότε που φέραμε νερό από το εξωτερικό, «δεν είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση», ανέφερε ερωτηθείς για το υδατικό ο Υπουργός Γεωργίας και σημείωσε ότι πρέπει να λειτουργήσουμε προληπτικά.

Είναι γι’ αυτό το λόγο, είπε, που πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε τη δυνατότητα σε μεγάλους καταναλωτές νερού, όπως είναι ομάδες παραγωγών, ιδιοκτήτες γκολφ, ξενοδοχείων ή υδροπάρκων να κατασκευάσουν τις δικές τους μονάδες αφαλάτωσης. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, ετοιμάζεται το πλαίσιο που θα διέπει την κατασκευή τέτοιων μονάδων που θα βελτιώσει το υδατικό μας ισοζύγιο.

Εξετάζουν, συνέχισε, νέες τεχνολογίες για την παραγωγή νερού με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, αλλά και το πώς λειτούργησαν πρωτοπόρες χώρες στον τομέα αυτό, όπως το Ισραήλ. Ο κ. Καδης είπε επίσης ότι άκουσε με προσοχή τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ στο υδατικό.

Α. Κυπριανού: Αναγκαία η ολιστική προσέγγιση για το υδατικό

Λαμβάνοντας τον λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι είναι θετικό ότι γίνονται συνολικοί προβληματισμοί για αντιμετώπιση του υδατικού, χρειάζεται ολιστική προσέγγιση του προβλήματος, καθώς η γεωγραφική θέση της Κύπρου οδηγεί «δυστυχώς στο ότι θα αντιμετωπίζουμε συνεχώς τέτοια προβλήματα».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θέλει να καταγγείλει τη στάση που είχε τηρήσει ο πρώην Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης που έκλεισε την μονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο, ασκώντας τότε κριτική στην κυβέρνηση Χριστόφια και δηλώνοντας ότι θα δίωκε τους κατασκευαστές της εν λόγω μονάδας.

«Σήμερα χρειάζεται δυστυχώς να ξανανοίξει αυτή η μονάδα αφαλάτωσης και αντιλαμβάνομαι ότι θα χρειαστεί να πληρώσουμε γύρω στα 10 εκ ευρώ. Γιατί υπήρξε μια κοντόφθαλμη προσέγγιση τότε από τον Υπουργό Γεωργίας και την κυβέρνηση Αναστασιάδη».

Χρειάζεται συνολική λύση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα κοντόφθαλμα και με τις όποιες σκοπιμότητες, κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy