Χαλούμι: Ολημερίς το μαγειρεύανε, τη νύχτα… συζητούσαν – Εκνευρισμός για τις νέες συζητήσεις για ποσόστωση

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και δεν πρέπει να γίνουν αλλαγές στις ποσοστώσεις για το χαλούμι, τόνισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο γγ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας. Υπέδειξε ότι ο Ευρωπαϊκός κανονισμός υπερέχει της οποιαδήποτε νομοθεσίας κράτους μέλους και θα έπρεπε να εφαρμοζόταν από τον Οκτώβριο του 2021.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το νόμο και υπέδειξε ότι οι κτηνοτρόφοι χάνουν ζώα λόγω υποσιτισμού, ενώ άλλες χώρες καραδοκούν για να αρπάξουν το χαλούμι.

Το κλειδί, είπε, βρίσκεται στον έλεγχο των τυροκομείων και το κρατά το υπουργείο εμπορίου.
Ο γγ της ΠΕΚ Χρίστος Παπαπέτρου ανέφερε από την πλευρά του ότι εάν ζητηθούν αλλαγές οι οποίες θα είναι μείζονος σημασίας, τότε ο φάκελος για το χαλούμι θα χαθεί. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να εφαρμοστεί ο φάκελος, τόνισε για εφαρμογή του φακέλου.

Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Όσον αφορά τα αποθέματα δεν πληρούν ούτε το εμπορικό σήμα, πρόσθεσε.

Η ΕΕ, τόνισε, έχει τους κανονισμούς της για τα ΠΟΠ και η Κύπρος δεν μπορεί να τους εφαρμόσει βρίσκοντας προτάσεις.

Προς όφελος…όλων λέει το Υπουργείο

Οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν στο φάκελο για το χαλούμι θα είναι προς όφελος όλων, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο γενικός διευθυντής του υπουργείου γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου συστήνοντας υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν το προεδρικό να έκανε πίσω ύστερα από τις απαιτήσεις των τυροκόμων.

Πρόσθεσε ότι το θέμα των αλλαγών έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη ενώ και το θέμα της ποσόστωσης είναι πολύπλευρο και πολυσύνθετο. Σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία μπορούν να συζητηθούν και να γίνουν κάποιες αλλαγές προς όφελος όλων.

Ο κύριος Γρηγορίου ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι η απόφαση είναι ότι προχωρούμε στην εφαρμογή της κατασκευής του χαλουμιού με βάση τις προδιαγραφές ΠΟΠ.

Είναι σαφής, είπε, η γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας ότι ο Ευρωπαϊκός κανονισμός για το φάκελο του χαλουμιού θα πρέπει να εφαρμοστεί καθώς σε διαφορετική περίπτωση μη συμμόρφωση θα αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Γαβριήλ: Η Κυβέρνηση προσπαθεί να εξυπηρετήσει συμφέροντα

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξυπηρετήσει κάποια συμφέροντα και είναι αδιανόητο να συζητούνται θέματα που έχουν συζητηθεί εδώ και χρόνια για τον φάκελο του χαλουμιού, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας Γιαννάκης Γαβριήλ.

Δεν γίνεται, τόνισε, να ξανασυζητείται το θέμα της ποσόστωσης. Υπενθύμισε ότι οι ανησυχίες των τυροκόμων συζητήθηκαν κατά κόρον και μάλιστα είπε, ενώπιον της βουλής είχαν πει ότι δεν θέλουν να παράξουν χαλούμι ΠΟΠ.

Ο κύριος Γαβριήλ πρόσθεσε ότι ανέμενε πως ο πρόεδρος θα έδινε στη χθεσινή σύσκεψη οδηγίες για την εφαρμογή της νομοθεσίας και του Ευρωπαϊκού Κανονισμού ο οποίος υπερέχει κάθε νομοθεσίας καθώς υπάρχει και η γνωμάτευση της γενικής εισαγγελίας ότι παραβίαση του κανονισμού αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Η κυβέρνηση θα φέρει ακεραία την ευθύνη εάν χαθεί ο φάκελος για το χαλούμι, τόνισε ο κύριος Γαβριήλ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.