Χαλούμι: Πιέζει για αλλαγές στην ποσόστωση γάλακτος ο Καδής – Αποτείνεται στη ΝΥ και ζητά καταγγελίες

Έτοιμος να αποταθεί στη Νομική Υπηρεσία για καταγγελία όλων των προϊόντων που δεν παρασκευάστηκαν στη βάση του προτύπου του χαλουμιού ΠΟΠ,  δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση του για τη νέα ποσόστωση αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, ο Κώστας Καδής ανέφερε ότι εάν οι εμπλεκόμενοι δεχτούν τη νέα πρόταση τότε το Υπουργείο θα αποταθεί στη συνέχεια στην ΕΕ για να αιτηθεί τις σχετικές αλλαγές.

Ωστόσο σε περίπτωση που δεν δεχτούν, προειδοποίησε ότι θα δώσει εντολή στη Νομική Υπηρεσία, να τηρηθεί ως έχει η νομοθεσία και η Νομική Υπηρεσία, θα καταγγείλει όλα τα προϊόντα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ράφια των υπεραγορών σε Κύπρο και Εξωτερικό και δεν παράχθηκαν με βάση τις αναλογίες γάλακτος όπως είναι κατοχυρωμένες στο φάκελο ΠΟΠ.


Τα ζητήματα αυτά τόνισε θα εξεταστούν σε σύσκεψη στην νομική Υπηρεσία υπό τον Βοηθό γενικό Εισαγγελέα.

Από την πλευρά του στη συζήτηση στην Επιτροπή Γεωργίας, το Υπουργείο Εμπορίου παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξαν έλεγχοι στην εφαρμογή του προτύπου κατά το 2021.

Κατά τη σημερινή συζήτηση ο Διευθυντής του Οργανισμού Αγελαδοτρόφων πρότεινε όπως παράξουν χαλούμι ως ΠΟΠ με 100% αιγοπρόβειο γάλα και με τις υπόλοιπες ποσότητες αγελαδινού, άλλα προϊόντα που να φέρουν την ονομασία χαλούμι ενώ από την πλευρά τους οι Τυροκόμοι τόνισαν πως εάν δεν δοθούν κίνητρα από την κυβέρνηση για διάθεση των χαλουμιών που βρίσκονται στις αποθήκες τους, δεν υπάρχει περίπτωση να παράξουν χαλούμι ως έχει κατοχυρωθεί.

Στήριξη στους χειρισμούς του Υπουργού Γεωργίας έδωσαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας και Χαράλαμπος Πάζαρος ενώ το ΑΚΕΛ δια του Βαλεντίνου Φακοντή τόνισε ότι αντί να στηριχθεί το χαλούμι γίνονται προσπάθειες να αλλοιωθεί.


Εάν γίνουν ενέργειες για αλλαγή του προτύπου, τόνισε, τότε θα ανοίξουν οι πόρτες για όποιον ξέρει τον τρόπο, να παράξει χαλούμι.

Κακώς γίνεται συζήτηση για ένα θέμα που είναι κλειστό τόνισε ότι Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρήστος Σενέκης κατήγγειλε ότι γίνονται βήματα προς τα πίσω καθώς όπως είπε, η πολιτεία απέτυχε να εφαρμόσει τα διατάγματα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.