Χαμένο στα συρτάρια το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αλυκών Λάρνακας

Χαμένο στη γραφειοκρατία φαίνεται ότι είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης των Αλυκών Λάρνακας. Εδώ και ένα χρόνο περίπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες που αφορούν στην αλλαγή χωροθέτησης του Κέντρου, ωστόσο δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πού βρίσκονται οι διαδικασίες και γιατί παρατηρείται όλη αυτή η καθυστέρηση. Ο Δήμος Λάρνακας αναμένει ενημέρωση από το Τμήμα Περιβάλλοντος, που είναι η αρμόδια και αναθέτουσα Αρχή, για να γνωρίζει πότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες για ένα έργο το οποίο θεωρείται υψηλής προτεραιότητας για την πόλη, στο πλαίσιο του ευρύτερου στόχου ανάδειξης και αξιοποίησης του συμπλέγματος των Αλυκών.

Ως γνωστό, ο Δήμος Λάρνακας και το Τμήμα Περιβάλλοντος αποφάσισαν τη μετακίνηση του έργου από την περιοχή του τεμένους Χαλά Σουλτάν, όπου χωροθετείτο με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, στο χώρο της Στέγης Αγίου Χαραλάμπους (πρώην λεπροκομείο) επί της λεωφόρου Φανερωμένης.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου διεξάγονται οι εργασίες προσαρμογής των αρχικών σχεδίων στη νέα τοποθεσία με χωρομετρική εργασία, με την οποία θα καθοριστεί και θα αποτυπωθεί πόση έκταση χρειάζεται ακριβώς για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τους χώρους στάθμευσης.

Ο Δήμος Λάρνακας φιλοδοξεί να έχει στη διάθεσή του το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αλυκών μέσα στο 2023, ωστόσο με την καθυστέρηση που παρατηρείται σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας αυτό φαντάζει δύσκολο.

Το έργο μπήκε ξανά στις ράγες μετά από περισσότερο από μια δεκαετία στασιμότητας, αφού είναι πρότζεκτ που είχε ωριμάσει από το 2009, αλλά έμεινε απραγματοποίητο για οικονομικούς λόγους.

Αφού επικαιροποιηθούν τα σχέδια και ολοκληρωθεί η αλλαγή χωροθέτησης, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προσφορών, με τα κονδύλια να εξασφαλίζονται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία που αναλογούν στο Τμήμα Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα από ταμείο που σχετίζεται με την ανάδειξη προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Νατούρα.

Το θέμα όμως σε αυτό το στάδιο είναι να ξεφύγει η διαδικασία από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, για να μπορέσει να περάσει στο επόμενο και πιο ουσιαστικό στάδιο.

Τάσος Περδίος

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.