Χαμένος φάκελος Λεμπετεφ : «Δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι» λέει η Εισαγγελία και η ΜΟΚΑΣ

Αποκαλύψεις φωτιά για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον «εγκάρδιο φίλο» του, αμφιλεγόμενο Ρώσο πρώην γερουσιαστή Λεονίντ Λεμπέντεφ, ο οποίος εμφανίζεται στα Pandora Papers ως πελάτης του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι, έφερε η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, οι διωκτικές Αρχές γνώριζαν για τον αμφιλεγόμενο Ρώσο πρώην γερουσιαστή, πολύ πριν τα Pandora Papers.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι η Γενική Εισαγγελία κατέχει εδώ και μήνες φάκελο με σοβαρές καταγγελίες εναντίον του, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων ότι χρησιμοποίησε την Κύπρο για να φυγαδέψει 115 εκατ. δολάρια.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας αποκάλυψε ότι έχει κατατεθεί από τρίτη χώρα αίτημα συνδρομής για έρευνα εναντίον του Λεονίντ Λεμπέντεφ. Ακόμη, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Φορολογίας αποκάλυψε ότι το Τμήμα κατέχει πληροφορίες για τον Ρώσο πρώην γερουσιαστή, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει γιατί δεν έγιναν έρευνες πριν από τα Pandora Papers. Επιπρόσθετα ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι στάληκαν επιστολές σε όλες τις τράπεζες να αναφέρουν κατά πόσο προκύπτουν θέματα από τα Pandora Papers.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν σοκ στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών, τα οποία ζήτησαν εξηγήσεις από τους εκπροσώπους της Γενικής Εισαγγελίας και της ΜΟΚΑΣ. Ωστόσο οι εκπρόσωποι των δύο θεσμών δήλωσαν αμφότεροι «δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι».
Σημειώνεται ότι οι αποκαλύψεις των Pandora Papers αποτέλεσαν την αφορμή για τα πρόσφατα δημοσιεύματα του BBC και της Guardian, με τίτλους του στιλ «The offshore President», που διέσυραν για άλλη μια φορά την Κύπρο.

Επισημαίνεται επίσης ότι το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι σε δήλωσή του στην Guardian απέρριψε την κατηγορία, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αν και ήταν μέτοχος του γραφείου δεν είχε κανέναν ενεργό ρόλο στις εργασίες του από την εποχή που ανέλαβε την προεδρία του ΔΗΣΥ το 1997. «Δεν έχω γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιαδήποτε κατηγορία αφορά το χειρισμό των υποθέσεων της πρώην εταιρείας μου», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η σχέση του με τον αμφιλεγόμενο Ρώσο πρώην γερουσιαστή Λεονίντ Λεμπέντεφ ήταν «εγκάρδια», αλλά ανέφερε ότι δεν ήταν ποτέ σχέση δικηγόρου-πελάτη.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.