Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών

Μόνο ο ΔΗΣΥ στηρίζει ανοικτά τους χειρισμούς Αναστασιάδη

Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό Παλάτι των Εθνών, Γενεύη, Ελβετία Εναρκτήριες αναφορές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας για το σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό, λόγω της πρότασης της τ/κ πλευράς που εκφεύγει από τα ψηφίσματα και αποφάσεις του Σ. Ασφαλείας, αλλά και της πρότασης του κ. Αναστασιάδη που παραπέμπει επίσης σε εκ διαμέτρου αντίθεση θέση, όπως είναι το Σύνταγμα του ’60 και το ενιαίο κράτος, αναμενόταν να γίνει σήμερα στη 1 π.μ. (ώρα Κύπρου), η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Σε χθεσινό πάνελ στην κρατική τηλεόραση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του κόμματός του γιατί με μια τέτοια πρόταση, όπως αυτή για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60, αμφισβητείται το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης για ΔΔΟ και δίνεται «σωσίβιο στον Ερσίν Τατάρ» για να υπεκφύγει των ευθυνών για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό και για την απαράδεκτη, εκτός του συμφωνημένου πλαισίου, πρότασή του για κυριαρχική ισότητα ως προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών. «Είναι τραγικό», τόνισε, «να δίνουμε σανίδα σωτηρίας στο τέρας αδιαλλαξίας και προκλητικότητας», τον Ερσίν Τατάρ. Ο κοινοβ. εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Ν. Τορναρίτης, υπεραμύνθηκε των ιδεών Αναστασιάδη λέγοντας ότι με αυτές που είναι εντός των ψηφισμάτων του ΟΗΕ στοχεύει την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της προσπάθειας όχι λόγω των δικών του ιδεών, αλλά λόγω εμμονής της τ/κ και τουρκικής πλευράς στην εκτός ψηφισμάτων θέση τους για κυριαρχική ισότητα.

Ο Πρόεδρος στο πλαίσιο επαφών του στη Νέα Υόρκη αναμενόταν να έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Πρόεδρο της Γερμανίας, τον Πρόεδρο του Ιράκ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, ενώ θα παραθέσει γεύμα προς τους μόνιμους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και στις 24 Σεπτεμβρίου θα παραστεί σε δείπνο που θα παραθέσουν οι ομογενειακές οργανώσεις.

Και τα ενεργειακά στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος αυτή τη βδομάδα αναμένεται ότι θα έχει συνάντηση με ανώτατα εκτελεστικά στελέχη της εταιρείας EXXON Mobil για να διαπιστωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχεδιασμοί της στο τεμάχιο 10. Στην ίδια συνάντηση με τη διεύθυνση του ενεργειακού κολοσσού θα παρευρίσκεται και η Υπουργός Ενέργειας, κα Νατάσα Πηλείδου. Η ίδια θα συμμετέχει επίσης σε συζητήσεις που γίνονται για την πράσινη μετάβαση στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η κα Πηλείδου θα συμμετέχει στη συνέχεια σε συνέδριο που οργανώνει η ΕΝΙ στην Ιταλία. Η ίδια χαρακτηρίζει πολύ σημαντική την επικοινωνία με τις εταιρείες για συνέχιση της δραστηριότητάς τους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Νίκη Κουλέρμου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.