Χάνεται το κονδύλι του 2017 για την κεντρική πλατεία Δρομολαξιάς

Καθυστερεί στην προκήρυξη προσφορών η Πολεοδομία

Σοβαρό ενδεχόμενο να χαθεί το κονδύλι του 2017 για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Δρομολαξιάς προκαλεί η καθυστέρηση στην προκήρυξη προσφορών. Το έργο είναι πολεοδομικό και βρίσκεται στο στάδιο πριν την προκήρυξη των προσφορών, ωστόσο υπάρχει παρατεταμένη καθυστέρηση από πλευράς Πολεοδομίας, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού.

Διακαής επιθυμία του δημαρχείου είναι ν’ αρχίσει άμεσα το έργο και να μη χαθεί άλλος χρόνος, ώστε να γίνει εφικτή η άντληση του κονδυλίου των 400 χιλιάδων ευρώ που υπάρχει στους προϋπολογισμούς του κράτους για το 2017. Κάτι τέτοιο όμως, φαντάζει δύσκολο, πλέον, αφού δεν έχει γίνει ακόμα η προκήρυξη των προσφορών.

Το θέμα της κεντρικής πλατείας ήταν ψηλά στην ατζέντα της σύσκεψης που έγινε την περασμένη Τετάρτη 17 Μαΐου στο δημαρχείο Δρομολαξιάς – Μενεού στην οποία συμμετείχαν βουλευτές και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων και άλλων οργανωμένων συνόλων. Ο δήμαρχος, Κύπρος Ανδρονίκου, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην προκήρυξη προσφορών για το μεγαλύτερο έργο ζητώντας παρεμβάσεις από τα κόμματα. Πέραν τούτων, ο δήμαρχος απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας άμεση συνάντηση για συζήτηση και του ζητήματος της κεντρικής πλατείας αλλά και όλων των έργων που βρίσκονταν στην ατζέντα.

Η αναμόρφωση της κεντρικής πλατείας της Δρομολαξιάς προβλέπει πλακόστρωση με σύγχρονα υλικά, φύτευση πρασίνου, τοπιοτέχνηση, εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού και ειδικού φωτισμού και δημιουργία χώρων στάθμευσης.

Το κόστος υπολογίζεται στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ και η δαπάνη καλύπτεται κατά τα 2/3 από το κράτος και το υπόλοιπο από τη δημοτική αρχή.

Πολυδύναμο Κέντρο Νεολαίας στο Συνοικισμό Μενεού
Το δεύτερο θέμα συζήτησης στην ευρεία σύσκεψη ήταν το Πολυδύναμο Κέντρο Νεολαίας στο συνοικισμό Μενεού, το οποίο είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Ο Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, αναμένει την έγκριση έκτασης γης (5,500 τ.μ.) που απαιτείται για το έργο από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, έτσι ώστε να μπορέσει ο δήμος να σχεδιάσει και να ωριμάσει το έργο. Και γι’ αυτό το ζήτημα συμφωνήθηκε να ενημερωθεί γραπτώς ο Υπουργός Εσωτερικών με αίτημα την άμεση προώθησή του, με τον δήμαρχο να τονίζει την έλλειψη έργων που παρέχουν εναλλακτικές λύσεις ενασχόλησης των νέων στους συνοικισμούς.

Για τα έργα υποδομής στους συνοικισμούς αυτοστέγασης που συζητήθηκαν (αντιπλημμυρικά έργα, πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις), τονίστηκε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έχουν αποπερατωθεί μέχρι σήμερα. Επί του θέματος αυτού, αποφασίστηκε να ζητηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σε ό,τι αφορά στο χρόνιο αίτημα για επιβολή τέλους στο αεροδρόμιο Λάρνακας υπό τη μορφή αποζημίωσης ή αντισταθμιστικού μέτρου έναντι της λειτουργίας του αερολιμένα εντός δημοτικών ορίων, ο δήμαρχος ανέφερε ότι το αίτημα αυτό τέθηκε επανειλημμένα προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς χωρίς κανένα αποτέλεσμα. «Είναι απαράδεκτο μια μικρή επιχείρηση, ένα μικρό κατάστημα να υποχρεούται να καταβάλλει τέλη για άδεια λειτουργίας, τέλη για επαγγελματική άδεια, ενώ το αεροδρόμιο, το οποίο είναι μια τεράστια επιχείρηση, να μην καταβάλλει οποιοδήποτε τέλος προς την Τοπική Αρχή», σημείωσε ο κ. Ανδρονίκου, ο οποίος επεσήμανε ότι η Δρομολαξιά και το Μενεού υποφέρουν από την ηχορύπανση και τη ρύπανση του περιβάλλοντος ένεκα της λειτουργίας του αεροδρομίου. Πέραν τούτου, τόνισε, έχει ουσιαστικά εκμηδενιστεί η αξία της γης κοντά στη θάλασσα, η οποία έχει μηδενικό συντελεστή ανάπτυξης λόγω του ότι εμπίπτει στη ζώνη προσγείωσης και απογείωσης των αεροσκαφών.

Οι παρόντες βουλευτές διαβεβαίωσαν ότι θα θέσουν το θέμα αυτό στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής άμεσα.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα που υπάρχει στους εμπορικούς άξονες του δήμου, δηλαδή στις Λεωφόρους Τιμίου Προδρόμου και Ελευθερίας. Οι δρόμοι αυτοί, όπως είπε, περιβάλλονται από γη τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας και συμφωνήθηκε να υποβληθεί αίτημα προς την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών για εφαρμογή πολιτικής που θα υποβοηθά τούς εν δυνάμει αιτητές για δημιουργία εμπορικών αναπτύξεων.

Στο τέλος της σύσκεψης συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση νέας σύσκεψης το Σεπτέμβριο με σκοπό την εξέταση της προόδου και υλοποίησης των ζητημάτων που συζητήθηκαν.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy