Χάνει τον στόχο για μείωση απορριμμάτων η Κύπρος

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.Αν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί, η Κύπρος δεν θα μπορέσει να καλύψει τους προτεινόμενους στόχους της ΕΕ για τη μείωση των απορριμάτων, ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, ενώ χαρακτήρισε «ασαφή» την εθνική στρατηγική και ζήτησε οι στόχοι να συνοδεύονται από πρακτικά μέτρα και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ και κληθείσα να σχολιάσει τη δέσμη μέτρων για την κυκλική οικονομία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι το ζήτημα της αειφόρου ανάπτυξης, από «ουτοπική κουβέντα κάποιων ρομαντικών» μετατρέπεται πλέον σε πολιτική της Ένωσης.

Είπε εξάλλου ότι χρειάζεται προσαρμογή του αναπτυξιακού μοντέλου στην Κύπρο.

Σε αντίθεση με το γραμμικό μοντέλο ανάπτυξης, η κυκλική οικονομία δεν τελειώνει με την απόρριψη των αποβλήτων και οι πόροι χρησιμοποιούνται με έναν πιο βιώσιμο τρόπο. Το σχέδιο δράσης που ανακοινώθηκε από την Επιτροπή καθορίζει μέτρα για την αντιμετώπιση όλων των φάσεων του κύκλου ζωής ενός προϊόντος, από την παραγωγή και την κατανάλωση, στη διαχείριση των αποβλήτων και την αγορά δευτερογενών πρώτων υλών.

Μεταξύ των δράσεων που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την κυκλική οικονομία, περιλαμβάνονται αναθεωρημένες νομοθετικές προτάσεις για τα απόβλητα. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνονται κοινοί ενωσιακοί στόχοι για ανακύκλωση του 65% των αστικών αποβλήτων και ανακύκλωση του 75% των απορριμμάτων συσκευασίας έως το 2030.

Επίσης, περιλαμβάνεται δεσμευτικός στόχος για μείωση της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στο 10% και απαγόρευση της υγειονομικής ταφής για τα χωριστά συλλεγόμενα απόβλητα.

«Οι στόχοι αυτοί δεν είναι εφικτοί για όλα τα κράτη μέλη, ούτε και για την Κύπρο, με τους ρυθμούς με τους οποίους πηγαίνουμε μέχρι τώρα» είπε η κ. Παναγιώτου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εθνική στρατηγική για τη μείωση και διαχείριση των αποβλήτων, λέγοντας ότι «υπάρχουν ασάφειες», καθώς καταγράφονται μεν κάποιοι στόχοι για την Κύπρο, αυτοί όμως πρέπει να συνοδεύονται από πρακτικά μέτρα.

Έκανε λόγο για σημεία που χρήζουν διευκρίνησης στη στρατηγική, όπως για παράδειγμα «πότε θα κλείσει ο Κοτσιάτης και το Βατί» και «τί κάνουμε με τα οργανικά απόβλητα της Λευκωσίας».

«Πρέπει να υπάρχουν σαφείς ποσοτικοί στόχοι και να καταγραφεί με ακρίβεια η διαδικασία, με τα χρονοδιαγράμματά της, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη νέα Ευρωπαϊκή πρόκληση», είπε η Επίτροπος Περιβάλλοντος.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, έχει και υποχρεώσεις, τις οποίες φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει η Ένωση.

Αναφερόμενη στη δέσμη μέτρων της Κομισιόν, που μεταξύ άλλων προβλέπει χρηματοδότηση πέραν των 6 δις. ευρώ από διάφορα ταμεία και προγράμματα, η κ. Παναγιώτου είπε ότι η ΕΕ προσπαθεί να παράσχει κίνητρα για εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας, ώστε να λειτουργήσει ως ουσιαστικός άξονας για την ανάπτυξη.

Οι δράσεις της Κομισιόν ξεκίνησαν μεμονωμένα, με οδηγίες που αφορούσαν τα απόβλητα, την ενέργεια, τα κτίρια και την διαχείριση των υδάτων και σήμερα παρουσιάζονται ως μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, είπε.

Σε ερώτηση για τα εμπόδια που υπάρχουν στην μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία στην Κύπρο, είπε ότι το σημαντικότερο έχει να κάνει με τη φιλοσοφία του ίδιου του κράτους και μεγάλου μέρους της κοινωνίας, αναφορικά με την ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται αλλαγή του τρόπου σκέψης αναφορικά με το αναπτυξιακό μοντέλο. Αν δεν είναι συμμέτοχοι στην προσπάθεια οι επιχειρηματίες, τα κυβερνητικά τμήματα και η κοινωνία των πολιτών, δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μοντέλο, είπε.

Ερωτηθείσα αν χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και των ίδιων των πολιτών, η κ. Παναγιώτου είπε ότι πρώτα πρέπει να παρθούν πολιτικές αποφάσεις. Συνήθως οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν τα θετικά, και εφόσον ενημερωθούν, συμμετέχουν, είπε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας ΕΕ μπορούν να μεταφραστούν σε εξοικονομήσεις 600 δισ. ευρώ ή 8% του ετήσιου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στην ΕΕ. Παράλληλα θα υπάρξει μείωση στις συνολικές ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 2% έως 4%, ενώ υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 580.000 θέσεις εργασίας.

Οι επιχειρήσεις το αντιλαμβάνονται αυτό, όμως πρέπει να διευκολυνθούν από το κράτος, είπε η κ. Παναγιώτου.

Ζήτησε να υπάρξει προσαρμογή του μοντέλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» από το κράτος. Έφερε ως παράδειγμα τις δημόσιες προσφορές, λέγοντας ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να επιλέγει τις εταιρείες που δεν τηρούν του όρους της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος υπέδειξε την παράλληλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την κλιματική αλλαγή, με την ΕΕ να θέτει ψηλά τον πήχη, στο πλαίσιο μια συνολικής παγκόσμιας προσπάθειας. Οι στόχοι αυτοί καθορίζουν ποιος πρέπει να είναι ο προσανατολισμός της βιομηχανίας, της πρωτογενούς παραγωγής και των υπηρεσιών, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.