«Χάνι του Πάντζιαρου» στην παραλία της Αργάκας

Το ‘πε και το ‘κανε ο κοινοτάρχης σε σχέση με τις χελώνες

Ο κοινοτάρχης της Αργάκας το ’πε και το ’κανε. Μαζί με άλλα άτομα από την κοινότητα επιχείρησε να παρεμποδίσει τα εξουσιοδοτημένα και αρμόδια μέλη του Προγράμματος Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας από το να τοποθετήσουν προστατευτικά σε φωλιές χελωνών στην παραλία της Αργάκας που είναι εντεταγμένη σε περιοχή Natura.

Το συμβάν διερευνάται σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, κ. Χρίστο Ανδρέου. Ο κ. Ανδρέου δήλωσε ότι λήφθηκαν καταθέσεις και η υπόθεση διερευνάται από την Αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι οι οργίλες αντιδράσεις και απειλές του κοινοτάρχη Αργάκας προκάλεσαν τον περασμένο Απρίλιο κομφούζιο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος και στο… τσακ αποφεύχθηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας.

Στην τότε συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος συζητούνταν οι παρεμβάσεις του Τμήματος Δασών στο Δάσος Μαυραλής, τη σημαντικότερη σε πυκνότητα φωλεοποίησης παραλία ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κοινοτάρχης Αργάκας μετά την αναφορά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε τρεις παρεμβάσεις στην παραλία Λίμνης και της Αργάκας στο Δάσος Μαυραλή, άρχισε να φωνάζει, εκτοξεύοντας κατηγορίες σε βουλευτές και περιβαλλοντιστές. Μάλιστα εκτόξευσε απειλές ότι στην παραλία «θα γίνει το χάνι του Πάντζιαρου». Τελικά το… χάνι του Πάντζιαρου δεν έγινε στην παραλία του Δάσους Μαυραλή, αλλά στην παραλία της Αργάκας…

Άννα Μισιαούλη

“Oι προστάτες των χελώνων είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι της Αργάκας”

Δεν έγινε παρεμπόδιση της ομάδας εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων που υλοποιεί το πρόγραμμα προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών στην Κύπρο να τοποθετήσουν κλουβιά των θαλάσσιων χελώνων στην παραλία της Αργάκας ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο κοινοτάρχης Σπύρος Πελοπίδας.

Είπε χαρακτηριστικά ότι οι προστάτες των χελώνων είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι της Αργάκας. Πρόσθεσε ότι η κοινότητα προχώρησε σε διάφορα έργα για την προστασία τους όπως φωτισμό που βλέπει προς τα πάνω προκειμένου να μην ενοχλούνται οι χελώνες ενώ κατά μήκους της παραλίας τοποθέτησαν ογκόλιθους για να μην εισέρχονται μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα. Είπε ακόμα ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους ξένους εμπειρογνώμονες και ζήτησαν όπως τοποθετηθούν Κύπριοι που βρίσκονται στην περιοχή.

Επίσης, ο κ. Πελοπίδας άφησε αιχμές κατά εμπειρογνωμόνων που ήταν πρώην υπάλληλοι του Τμήματος Αλιείας. Όπως είπε, οι όροι και οι προσφορές για την προστασία της χελώνας είναι φτιαγμένα στα μέτρα κάποιων που ήταν όπως είπε διευθυντές στο Τμήμα Αλιείας, προσθέτοντας ότι μια οικογένεια παίρνει κάθε χρόνο τις προσφορές. Έκανε λόγο για εσκεμμένες κινήσεις, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται, να είναι κάποιος εμπειρογνώμονας και να κάνει ο ίδιος τον έλεγχο της δουλειάς. Ισχυρίστηκε δε ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν οικονομικά συμφέροντα, λέγοντας ότι κάποιοι βάζουν περισσότερες φωλιές για περισσότερα λεφτά.

Δημοσιεύματα στον τύπο σήμερα αναφέρουν ότι κοινοτάρχης και κάτοικοι της Αργάκας παρεμπόδισαν χθες την ομάδα εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων που υλοποιεί το πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών στην Κύπρο. Προσπάθησαν να αποτρέψουν μέλη του προγράμματος από το να τοποθετηθούν κλουβιά προστασίας των θαλάσσιων χελώνων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy