Η συνέντευξη με το ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Λιβάνου αποκαλύπτει πόσο κοντά είμαστε οι δύο χώρες, πόσο κοινά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο λαοί και πόσο φιλόδοξοι μπορεί να είναι οι στόχοι ενός κομμουνιστικού κόμματος όπως αυτό του Λιβάνου, το οποίο μετρά 95 χρόνια ζωής. Κύριος στόχος του ΚΚ Λιβάνου, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο ΓΓ του κόμματος, Χάννα Ιμπραχίμ Γκαρίμπ, είναι η αλλαγή του καθεστώτος της χώρας από θρησκευτικό σε κοσμικό.

Συνέντευξη στη Νίκη Κουλέρμου

Από τον περασμένο Οκτώβρη παρακολουθούμε χιλιάδες κόσμου, και νέων ιδιαίτερα, να είναι στους δρόμους και να διαδηλώνουν κατά της διαφθοράς και της κρίσης που παρουσιάζεται στο Λίβανο. Τι συμβαίνει πραγματικά και πώς παρεμβαίνει το ΚΚ Λιβάνου σ’ αυτή την κατάσταση;

Στο Λίβανο σοβεί μια κρίση: Οικονομική, κοινωνική, πολιτική, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της κρίσης του καπιταλισμού. Μια κατάσταση την οποία βιώνουν πολλές ανεπτυγμένες χώρες και εξαιτίας της αμερικάνικης πολιτικής που επεμβαίνει σε διάφορες χώρες της περιοχής, με κορύφωση τη λεγόμενη «Συμφωνία του Αιώνα» για το Παλαιστινιακό. Ο κόσμος βιώνει αυτή την κρίση στο εσωτερικό και με τις παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ, εδώ και 30 χρόνια, έφτασε στην κορύφωσή της. Γι’ αυτό ο κόσμος βγήκε στους δρόμους.

Το ΚΚ Λιβάνου αντιμετωπίζει αυτούς τους σχεδιασμούς, τις παρεμβάσεις και την κρίση εδώ και 30 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια μπορούμε να πούμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου ήταν μόνο του απέναντι στις κρίσεις και στις επεμβάσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, στην προσπάθεια του κεφαλαίου να καθυποτάξει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των συνδικάτων, σε όλα τα επίπεδα. Ήθελαν τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να βρίσκονται κοντά στο καθεστώς της χώρας και το ΚΚ Λιβάνου να είναι απομονωμένο. Στα ταξικά, οικονομικά, κοινωνικά ζητήματα όλα τα κόμματα που συνεργάζονταν με το καθεστώς Χαρίρι ήταν όλα μαζί, παρ’ όλες τις μεταξύ τους διαφορές, ενάντια στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Αυτή η κατάσταση μαζί με τη διαφθορά οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση.

Έχουν φύγει μεγάλα κεφάλαια από τη χώρα, έτσι; Ένα από τα συνθήματα ήταν να φύγουν όλοι, αλλά να επιστρέψουν τα κλεμμένα.

Ο Λίβανος μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια χώρα με τη μεγαλύτερη επιχείρηση διαφθοράς στον κόσμο… Όλοι συμμετείχαν σ’ αυτό: εκπρόσωποι της αστικής τάξης, λιβανικές δυνάμεις, το κόμμα της δημοκρατίας, σιίτες, Χεζμπολάχ, δυναστεία των Χαρίρι και άλλα μικρά κόμματα.

Τώρα που άλλαξε η κυβέρνηση αλλάζει κάτι προς το συμφέρον των εργαζομένων και του λαού;

Αυτή η εξέγερση ήταν φυσικό επακόλουθο, γιατί ούτε αυτοί που στηρίζουν τα κόμματα της καθεστηκυίας τάξης είχαν να δώσουν κάποια εξήγηση ή δικαιολογία για τη δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν φτάσει. Δηλαδή αναγκάστηκαν να ομολογήσουν ότι «ναι, σας έχουμε κλέψει», αρχίζουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλο και να παίζουν ένα μεγάλο θέατρο… Κατέβηκε ο κόσμος στους δρόμους και ανάγκασε τον Χαρίρι και την κυβέρνησή του να παραιτηθεί.

Σ’ αυτή την εξέγερση έχει ρόλο και λόγο το ΚΚ Λιβάνου ή όλα γίνονται αυθόρμητα;

Εμείς πριν ένα χρόνο, πριν την έγκριση του προϋπολογισμού, είχαμε καλέσει τον κόσμο να βγει σε διαδηλώσεις στους δρόμους. Είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία. Αυτή τη φορά, με αφορμή και την επέτειο των 95 χρόνων του ΚΚ Λιβάνου, είχαμε καλέσει σε τρεις μεγάλες διαδηλώσεις στις 20 του Οκτώβρη με συμμετοχή από όλο το κοινωνικό φάσμα. Τελικά άρχισαν οι διαδηλώσεις στις 17 Οκτωβρίου. Αρχίσαμε να οργανώνουμε ομάδες με συντρόφους, εργάτες και νεολαία και ενθαρρύναμε τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση.

Από δω και μπρος ποιοι είναι οι στόχοι του κόμματος;

Έχουμε στόχους προς τρεις κατευθύνσεις. Ένας στόχος, με λίγες πιθανότητες να πετύχει, είναι να επιχειρήσουμε ένα ρήγμα στο καθεστώς που υπάρχει. Να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε πολιτικό καθεστώς, κοσμικό καθεστώς χωρίς την παρέμβαση της θρησκείας. Αυτό θα ήταν μια μεγάλη μεταρρυθμιστική επιτυχία.

Πώς θα γίνει αυτό; Μέσω της Βουλής; Με νομοθεσία;

Πρέπει να γίνει νομοθεσία και ο κόσμος να μην είναι εγκλωβισμένος στο κλουβί της θρησκείας. Αν και το καθεστώς έχει υποσχεθεί ότι θα πάμε σε ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές, αυτό δεν έγινε.

Αν δεν γίνουν πραγματικότητα αυτές οι ιστορικές αλλαγές, τότε ο στόχος αλλάζει και είναι η προσπάθεια να μετατρέψουμε αυτές τις λαϊκές εξεγέρσεις σε επανάσταση.

Πολύ φιλόδοξοι οι στόχοι του ΚΚ Λιβάνου…

Αν αυτές οι διαδηλώσεις δεν αναπτύσσονται συνεχώς, σημαίνει ότι θα υπάρξει πισωγύρισμα. Αυτές οι διαδηλώσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου… Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα που καταπιέζουν τον κόσμο και τον εξωθούν στους δρόμους. Καθόλου τυχαίο ότι προσπαθούν να κτυπήσουν αυτές τις διαδηλώσεις και έχουμε πολλές συλλήψεις. Δεν μπορούν να δοθούν οικονομικές λύσεις χωρίς να δοθούν πρώτα πολιτικές λύσεις. Και πολιτικές λύσεις δίνονται μέσω των θρησκευτικών καταστάσεων, που είναι οι κυρίαρχοι της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Γι’ αυτούς τους στόχους επιδιώκουν οποιεσδήποτε συνεργασίες σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο;

Επιδιώκουμε συνεργασίες σε τέσσερις κατευθύνσεις: σε πολιτικό, σε κοινωνικό επίπεδο, σε ομάδες που διαδηλώνουν και σε τοπικό επίπεδο, όπου διαδηλώνουν οι πολίτες και ΜΚΟ που δεν έχουν σχέση με Μυστικές Υπηρεσίες και δεν χρηματοδοτούνται από αμερικάνικες πηγές.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή η μάχη δεν είναι καθόλου εύκολη. Είναι μια μάχη, μια κατεύθυνση που θα πάρει χρόνο. Δεν θα τελειώσει αύριο ή μεθαύριο. Είναι μια μακρόχρονη μάχη. Εμείς λέμε ότι πρόκειται για μια επαναστατική δυναμική από αυτές τις διαδηλώσεις, μια λαϊκή εξέγερση.

Είναι δυνατόν, όμως, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να μη σταθούν εμπόδιο σ’ αυτή την προσπάθειά σας;

Αυτό που γίνεται στη χώρα μας δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που γίνεται στη Λιβύη. Το καθεστώς του Λιβάνου που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η προέκταση του ιμπεριαλισμού. Η κυρίαρχη μάχη είναι ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Αυτόν αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, που βρίσκονται στο Λίβανο είναι τα χέρια των ΗΠΑ στη χώρα μας. Οι ΗΠΑ ελέγχουν το στρατό του Λιβάνου, ελέγχουν την οικονομία της χώρας μέσω της ΠΤ και του ΔΝΤ. Οι ΗΠΑ θέλουν να ξαναμοιράσουν την περιοχή. Εμείς θέλουμε ένα κράτος όχι θρησκευτικό. Θέλουμε κράτος κοσμικό.

Έφυγε ο Χαρίρι έρχεται ο διάδοχός του αλλιώς.

Ποιος ο στόχος της επίσκεψής σας στην Κύπρο;

Έχουμε ιστορικές σχέσεις με το ΑΚΕΛ και για μας είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε αυτές τις σχέσεις. Ανταλλάσσουμε απόψεις… Αυτό που έγινε σε σας με την οικονομική κρίση υπάρχει τώρα στο Λίβανο. Μας ενδιαφέρει πολύ ν’ ακούσουμε το πώς αντιμετωπίσατε εσείς εδώ στην Κύπρο αυτή την κατάσταση. Είναι πολλά κοινά που μας απασχολούν. Για παράδειγμα το φυσικό αέριο. Ένα μέρος της πίεσης που ασκείται στο Λίβανο είναι λόγω των υδρογονανθράκων στην περιοχή μας. ΜΑς ενδιαφέρει η θέση του ΑΚΕΛ για όλα αυτά.

Πρώτος εχθρός ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός

Μπορεί να υπάρξει ενιαία δράση των αριστερών, κομμουνιστικών κομμάτων της περιοχής ευρύτερα για να αντιμετωπιστούν οι επεκτατικές πολιτικές των ΗΠΑ και της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο;

Έχουμε ανάγκη να υπάρξει ενιαία δράση. Θα βάλουμε πρόταση αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα. Για παράδειγμα, αν υπήρχε μια βάση μιας τέτοιας συνεργασίας, θα μπορούσαμε από κοινού να τοποθετηθούμε στη «Συμφωνία του Αιώνα» όπως λέγεται το σχέδιο του Τραμπ. Υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια βάση.

Πρώτος εχθρός μας που μάς κτυπά συνεχώς είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Αυτόν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αρα χρειάζεται ένα απελευθερωτικό κίνημα στον αραβικό κόσμο για κοινή αντίδραση. Προτεραιότητα είναι να πέσουν τα σάπια καθεστώτα που στηρίζει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Η αντιμετώπιση σε κάθε χώρα έχει τις ιδιομορφίες της και αυτό πρέπει να γίνει σε πρώτη φάση. Η εξέγερση σε κάθε χώρα είναι ακριβώς αποτέλεσμα αυτής της αντιμετώπισης.

Η αμερικάνικη επέμβαση στις χώρες της περιοχής είναι πολυεπίπεδη- στρατιωτική, οικονομική, κοινωνική, πολιτική- προκειμένου να τις διαλύσει. Πρέπει λοιπόν το σχέδιο αντιμετώπισης να είναι ανάλογο.

Στο στρατιωτικό τομέα είναι φανερό ότι η Χεζμπολάχ με το Ιράν είναι πολύ πιο μπροστά…

Με το Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα των Παλαιστινίων ήμασταν παλαιότερα στο ίδιο χαράκωμα. Προσπαθούμε να επανασυνδέσουμε τις σχέσεις που είχαμε. Το Παλαιστινιακό είναι η καρδιά των προβλημάτων που πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουμε.