Χάος, ανοργανωσιά και σύγχυση επικρατεί στα κυπριακά νοσηλευτήρια τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού που καθήλωσε δεκάδες επαγγελματίες υγείας σε αυτοπεριορισμό και καραντίνα ενώ καθημερινά ανακοινώνονται και άλλα κρούσματα στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Διαβάστε επίσης: Άνθρωποι πεθαίνουν μόνοι στα νοσοκομεία – Η συγκινητική ανάρτηση εθελοντή γιατρού

Την Τετάρτη το πρωί, ανακοινώθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα στα νοσοκομεία Πάφου και Λάρνακας. Στην Πάφο, πρόκειται για επαγγελματία Υγείας που εργάζεται στο αεροδρόμιο και επισκέφθηκε το ΤΑΕΠ μετά από συνεννόηση με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, Συνεπώς ο χώρος έκλεισε για απολύμανση και το ΤΑΕΠ αμέσως μετά θα συνεχίσει τη λειτουργία του.

Στη Λάρνακα, πρόκειται για ένα γιατρό και δύο νοσηλευτές που υπηρετούν στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΟΚΥπΥ, τα περιστατικά αφορούν επαφές μετά από ιχνηλάτηση και ήταν σε περιορισμό τις τελευταίες ημέρες.

«Παράπλευρες απώλειες» λόγω κορωνοϊού

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Dialogos.com.cy δέχτηκε σειρά καταγγελιών από ασθενείς και οικογένειες τους, που νοσηλεύονται σε κρατικά νοσηλευτήρια για λόγους πέραν του κορωνοϊού, ότι πολλές φορές αφήνονται «στο έλεος της μοίρας τους».
Και αυτό σε εισαγωγικά, επειδή ναι μεν το προσωπικό των κλινικών είναι στην υπηρεσία τους σε ο,τι χρειαστούν, εντούτοις οι επισκέψεις των θεραπόντων ιατρών είναι σπάνιες καθώς, όπως τους ενημερώνουν, δεν προλαβαίνουν όλα τα…περιστατικά.

Καθυστερήσεις στις εξετάσεις και θεραπείες λόγω κορωνοϊού

Την ίδια ώρα όπως μας λέχθηκε, ασθενείς αναμένουν μέρες στα νοσοκομεία περιμένοντας να έρθουν οι εξετάσεις του κορωνοϊού στις οποίες υποβάλλονται όλοι ανεξαιρέτως, προκειμένου να καταδείξουν ότι είναι «καθαροί», για να προχωρήσουν σε ανάλογες, με την περίσταση θεραπείες.

Μπαλάκι ασθενής ανάμεσα σε ειδικότητα – Νεφρολόγος αντί…πνευμονολόγου

Σε μια περίπτωση σε νοσοκομείο Λάρνακας, ασθενής μας ανάφερε ότι εισηχθεί στο νοσοκομείο με πρόβλημα στους πνεύμονες πριν τρεις μέρες και ακόμα δεν εμφανίστηκε πνευμονολόγος για να τη δει, οπότε την παρακολουθεί…νεφρολόγος.

Ο Εκτελεστικός ΓΔ ΟΚΥπΥ Λάρνακας και Αμμοχώστου δρ. Γιώργος Καροτσάκης, μιλώντας στο Dialogos.com.cy, ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα επιστρατευτούν επιπρόσθετοι παθολόγοι και πνευμονολόγοι για ενίσχυση όπου χρειάζεται, και όσο αφορά τις καταγγελίες που δέχτηκε η ιστοσελίδα μας, ο κ. Καροτσάκης δήλωσε ότι δεν είναι εις γνώσιν του οι συγκεκριμένες καταγγελίες και ότι θα διερευνήσει το θέμα και θα διορθωθεί το ζήτημα.

Τρεις ασθενείς σε ένα δωμάτιο

Όπως ενημερωνόμαστε, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που βρίσκονται τρεις-τρεις σε ένα δωμάτιο παρότι έχουν εξεταστεί όλοι για κορωνοϊό και αναμένουν τα αποτελέσματα.
Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο κ. Καροτσάκης, είπε πως δεν υπάρχει δυνατότητα οι ασθενείς να είναι μόνοι τους σε κάθε δωμάτιο.
«Σε περιπτώσεις όπου δεν θεωρούνται ύποπτα κρούσματα τότε μπαίνουν μαζί σε δωμάτια τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας όπως ενδεδειγμένες αποστάσεις και μάσκες προστασίας, δεν έχουμε τη δυνατότητα να μπαίνουν μόνοι τους οι ασθενείς σε δωμάτια δυστυχώς».

Υπό τις περιστάσεις «είναι όλα θεμιτά»

Υπό τις περιστάσεις είναι «όλα θεμιτά» παραδέχτηκε ο κ. Καροτσάκης ερωτηθείς σχετικά για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις θεραπείες ασθενών.

«Δεν θα πω ότι όλα λειτουργούν ομαλά. Υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες και προσπαθούμε να τις επιλύσουμε δουλεύοντας νύχτα μέρα. Έχω δώσει οδηγίες ούτως ώστε τα σοβαρά περιστατικά να παίρνουν προτεραιότητα ωστόσο πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχουν πολλοί ασθενείς».

Περιμένουν στο ακουστικό οι συγγενείς για μια ενημέρωση από γιατρό

Την ίδια ώρα, από την άλλη πλευρά, οι συγγενείς ασθενών στα νοσοκομεία, ψάχνουν ένα γιατρό και αφήνουν μηνύματα προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία της υγείας των αγαπημένων τους. Ωστόσο οι περιπτώσεις που δέχονται…επιστροφή κλήσης από γιατρό είναι σπάνιες. Την ίδια ώρα εντούτοις, απονέμουν τα εύσημα σε νοσηλευτές και προσωπικό κλινικών που κάνουν ότι μπορούν για να τους ενημερώσουν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Τάσος Αναστάση