Χάπι κατά Covid-19: Σοβαρές αντενδείξεις σε έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες γυναίκες

Υπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις του πρώτου αντιικού φαρμάκου κατά της COVID-19 σε έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες και δεν πρέπει να το λαμβάνουν ανέφερε η αναπληρώτρια διευθύντρια των φαρμακευτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Έλενα Παναγιωτοπούλου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι ακόμη και αν υπάρχει υπόνοια ότι μια γυναίκα εγκυμονεί, δεν πρέπει να το λάβει. Εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της θεραπείας και 4 ημέρες μετά, οι γυναίκες που προτίθενται να τεκνοποίησουν θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά και προφυλακτικά μέτρα για να μην μείνουν έγκυες, ενώ οι μητέρες που θηλάζουν, θα πρέπει να διακόψουν τον θηλασμό. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι τα εμβόλια μπορούν να δοθούν σε έγκυες και θηλάζουσες, κάτι που δεν ισχύει με αυτό το φάρμακο.

Επίσης εκτίμησε ότι την 3η ή 4η εβδομάδα Δεκεμβρίου θα φτάσουν στην Κύπρο ικανοποιητικές ποσότητες του αντιικού φαρμάκου, λέγοντας ότι θα παρέχεται δωρεάν. Ακόμα η κ. Παναγιωτοπούλου είπε ότι θα είναι συμπλήρωμα για τη θεραπεία ήπιας και μέτριας νόσησης από την COVID-19 και δεν θα αντικαταστήσει το εμβόλιο. Όπως εξήγησε, μόλις νοσήσουν οι ασθενείς με κορωνοϊό εντός πέντε ημερών πρέπει να το λάβουν. Επίσης είπε ότι σύμφωνα με κλινικές μελέτες, η αποτελεσματικότητα του χαπιού είναι στο 50%.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.