Χαραλαμπίδου: Αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις για την πρόταση νόμου για την διδασκαλία της Ολιστικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης

Τις αντιδράσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής προκάλεσε η επιστολή του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, που κατέθεσε στη σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων, με την οποία ζητά αναβολή της ψήφισης από την Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης νόμου του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, για την ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος ζητά μέσω της επιστολής του την αναβολή της συζήτησης του θέματος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ, των Οικολόγων και του ΔΗΣΥ.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη πρόταση νόμου έχει ως στόχο να καταστεί υποχρεωτική η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.


Σημειώνεται, επίσης, πως η ψήφισή της αναβλήθηκε από την Ολομέλεια, πριν από δύο εβδομάδες, ενώ η πρόταση είναι προγραμματισμένη να ξανατεθεί προς ψήφιση την ερχόμενη Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου του 2022.

Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, τόνισε πως η πρόταση νόμου του Θεοπέμπτου «στις 2 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στην Ολομέλεια για ψήφιση και ο κάθε ένας να αναλάβει τις ευθύνες του στην Ολομέλεια με τη ψήφο που θα δώσει ή δεν θα δώσει».

Η κ. Χαραλαμπίδου εξέφρασε έκπληξη για την επιστολή του Νικόλα Παπαδόπουλου προς την Πρόεδρο της Βουλής, η οποία όπως ανέφερε «είναι και εκτός διαδικασίας».

Αναλυτικά η δήλωση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, βουλευτού του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής


Η πρόταση νόμου του Χ. Θεοπέμπτου για την διδασκαλία της Ολιστικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης θα βρίσκεται τελεσίδικα την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια για ψήφιση, όπου θα τοποθετηθούν οι βουλευτές με την ψήφο τους, αναλαμβάνοντας ο καθένας την ευθύνη του.

Με έκπληξη λάβαμε σήμερα γνώση της επιστολής του πρόεδρου του ΔΗΚΟ προς την Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητούσε απόσυρση της πρότασης νόμου από την Ολομέλεια, με τη δικαιολογία ότι δεν γνωρίζουμε τις θέσεις του Υπουργείου Παιδείας και της Νομικής Υπηρεσίας.

Η επιστολή είναι εκτός διαδικασίας, αφού η συζήτηση του θέματος έχει ολοκληρωθεί και έχουν κατατεθεί οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων κατ’ επανάληψη στην Επιτροπή. Στην κατ’ άρθρο συζήτηση και η Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Παιδείας ήταν παρόντες. Αν ο βουλευτής του ΔΗΚΟ που είναι μέλος της Επιτροπής και Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας συμμετείχε στις σχετικές συνεδριάσεις που έγιναν ή ζητούσε τα σχετικά σημειώματα θα γνώριζαν τις απόψεις όλων. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην αναβολή της ψήφισης της νομοθεσίας και ως προς τους λόγους ο καθένας μπορεί να εξαγάγει τα συμπεράσματα του.

Υπήρξε μεγάλη παραπληροφόρηση γύρω από την πρόταση νόμου του Χ. Θεόπεμπτου, για την οποία έχουν συμβάλει και συγκεκριμένοι βουλευτές.


Η πρόταση νόμου προβλέπει ότι δεν μπορεί να αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργείου ή του οποιουδήποτε εκπαιδευτικού η διδασκαλία του μαθήματος, το οποίο πρέπει να τονιστεί ότι ήδη συμπεριλαμβάνεται στην σχολική ύλη, χωρίς να είναι υποχρεωτική η διδασκαλία του σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπως προτάσσουν και οι κατευθυντήριες γραμμές διεθνών οργανισμών.

Είναι, επίσης, αδικαιολόγητες και ακατανόητες οι αντιδράσεις και η στοχοποίηση μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μάλιστα από μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, με χυδαίες και προσβλητικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναφορικά με την πρόταση νόμου της Σάβιας Ορφανίδου και της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου για παροχή προτεραιότητας σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, σε χώρους εξυπηρέτησης κοινού, έχουμε καταλήξει μετά από διαβούλευση και θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση, με την επανέναρξη των εργασιών της βουλής. Έχουν αφαιρεθεί οι εγκυμονούσες από τους δικαιούχους προτεραιότητας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.