Χαραλαμπίδου για συμβούλους Προεδρικού: Σκανδαλώδης παρανομία και διασπάθιση δημοσίου χρήματος

Δηλώσεις σχετικά με τη μετατροπή 4 συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας σε εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου, παραχώρησε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλετικής Επιτροπής Ελέγχου.

Η κ. Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για σκανδαλώδη παρανομία και μια πρωτοφανή περίπτωση ευνοιοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, η βουλευτής του ΑΚΕΛ τόνισε ότι πρόκειται για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας από πλευράς προεδρίας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της κ. Χαραλαμπίδου:

«Αυτό που διαπιστώσαμε σήμερα στην Επιτροπή μετά τη συζήτηση του θέματος είναι τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος και την κατάχρηση εξουσίας από πλευράς προεδρίας.

Σκανδαλώδης παρανομία, κατά τον Γενικό Ελεγκτή και θα πρέπει να διεξαχθεί ενδεχομένως και πειθαρχική διερεύνηση για αυτούς που έλαβαν τις αποφάσεις ή αμέλησαν να προβούν στις ενδεδειγμένες ενέργειες όταν έπρεπε για να προστατέψουν το δημόσιο συμφέρον .

Να μην υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου και τη δική μας, κυβέρνηση και ΔΗΣΥ, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν με την εμπλοκή στη συζήτηση για τις 4 μοναδικές περιπτώσεις, τις χιλιάδες εργαζομένων αορίστου χρόνου. Προσπάθησαν να παραπλανήσουν για να συγκαλύψουν μια πρωτοφανή περίπτωση ευνοιοκρατίας.

Η προσπάθεια βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να σπείρουν το φόβο στις χιλιάδες αορίστου χρόνου εργαζομένους είναι πραγματικά θλιβερή, αφού γνωρίζουν ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Ο ασκός του Αιόλου δεν θα ανοίξει από ενδεχόμενη διόρθωση της εξόφθαλμης εξυπηρέτησης των 4 συνεργάτιδων, αλλά λόγω αυτής, αφού μπορεί να δώσει το δικαίωμα στους δεκάδες συνεργάτες υπουργών, υφυπουργών, προεδρικού να θεωρούν ότι μπορούν να μονιμοποιηθούν στο δημόσιο από την πίσω πόρτα. Και επειδή ακριβώς, από το 2014 είχαμε ικανή την κυβέρνηση να ενεργήσει με αυτό τον τρόπο, είχαμε απευθυνθεί με ερώτημα στον τότε Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για να ρυθμιστεί το ζήτημα των συνεργατών και η απάντηση του ήταν ότι θα ρυθμιζόταν με τον νόμο του Προϋπολογισμού από το 2016 και αυτό έγινε.

Τα εν λόγω πρόσωπα ήταν πολιτικοί διορισμοί, προσωπικές επιλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είχαν προσληφθεί στο προεδρικό ως σύμβουλοι/ συνεργάτες του Προέδρου για να τον βοηθήσουν στα καθήκοντα του και ήταν ξεκάθαρο ότι θα παρέμεναν εκεί το αργότερο μέχρι τη λήξη της θητείας του Προέδρου ή νωρίτερα αν εκείνος το αποφάσιζε. Μετά την μετατροπή τους σε δημόσιους υπαλλήλους προκαλείται εύλογα το ερώτημα, τι θα γίνουν μετά την αποχώρηση του κυρίου Αναστασιάδη από το προεδρικό. Σε ποιο κυβερνητικό πόστο θα τοποθετηθούν και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τέτοιο υψηλό μισθό;

Αναφερόμαστε σε πρόσωπα που λαμβάνουν μηνιαίο μισθό περίπου €3000 εκτελώντας γραμματειακά καθήκοντα, αφού όλα αυτά τα χρόνια, σε αντίθεση με το τι ίσχυε στη δημόσια υπηρεσία όπου είχαν παγοποιηθεί για κάποια χρόνια οι μισθοί και τα ωφελήματα, οι τέσσερις λάμβαναν συνεχώς μισθολογικές αυξήσεις. Μέσα σε μόλις 8 χρόνια οι συγκεκριμένες συνεργάτιδες πέτυχαν αυξήσεις που στη δημόσια υπηρεσία για τις αντίστοιχες θέσεις απαιτούνται 25 ολόκληρα χρόνια για να επέλθουν.

Απευθύναμε ερώτηση προς την προεδρία, για το πως αξιοποίησε την εξοικονόμηση που είχε από το κονδύλι της εργοδότησης συμβούλων, μετά την υπαγωγή των 4 στο μισθολόγιο του Κράτους, αλλά δεν πήραμε απάντηση. Εκφράζουμε επίσης την λύπη μας γιατί ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού, έμπλεξε στη συζήτηση μια εντελώς διαφορετική περίπτωση επικαλούμενος τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

Δυστυχώς, και το τονίζω, για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα η Νομική Υπηρεσία απουσίαζε από συνεδρία κοινοβουλευτικής επιτροπής, ώστε να μπορέσουμε να απευθύνουμε νομικά ερωτήματα και να έχουμε την άποψη της σε θέματα που χειρίστηκε άμεσα.

Αναμέναμε λοιπόν ο Γενικός Εισαγγελέας να παρουσιάζεται ή να εκπροσωπείται στη Βουλή για να υπερασπίζεται τις γνωματεύσεις που εκδίδει. Και επί τη ευκαιρία να θυμησω  αυτό που είπε ο Χάρης Γεωργιάδης στον Κώστα Κληρίδη σε σχέση με τις γνωματεύσεις που εξέδιδε η νομική υπηρεσία: «Είναι η άποψη του» είχε δηλώσει. Συνεπώς στον Γενικό Εισαγγελέα που αρνείται να υπερασπιστεί τις γνωματεύσεις του και λάμπει δια της απουσίας του, υπενθυμίζουμε με τη σειρά μας αυτό που είπε ο κ. Γεωργιάδης! Είναι απλά η άποψη του! Η οποία ούτε δοκιμάστηκε, ούτε κρίθηκε σε δικαστήριο.

Είναι θλιβερό το μήνυμα που περνούν στον κόσμο οι ενέργειες της κυβέρνησης: Πλήρης ισοπέδωση της ισονομίας, αφού ο κάθε νέος και νέα που θυσιάζει κόπους και χρήμα σε σπουδές και προσπαθεί να επιβιώσει με μισθούς των 800 και 1000 ευρώ, βλέπει να βολεύονται άτομα στο δημόσιο με μισθούς των €3000 για γραμματειακά καθήκοντα έχοντας ως κύριο προσόν τι γνωριμίες τους με τους κυβερνώντες».

Ελεγκτική Υπηρεσία: Παράνομη η πράξη του Προέδρου Αναστασιάδη

Ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης ανέφερε πως ήταν παράνομη η πράξη του Προέδρου Αναστασιάδη να μετατρέψει τέσσερις πολιτικούς διορισμούς σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου, οι οποίοι θα παραμείνουν στην δημόσια υπηρεσία μέχρι την αφυπηρέτηση τους.

Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης, εξέφρασε λύπη για το γεγονός, όπως είπε, ότι η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου χαρακτήρισε την πράξη ενημέρωσης της Βουλής από την Ελεγκτική Υπηρεσία ως ανήθικη.

Ερωτηθείς αν δεν έχει ικανοποιηθεί από την θέση της Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού ότι αν δεν τους προσελάμβαναν θα προσέφευγαν τα τέσσερα άτομα στο Δικαστήριο, ο κ. Πετρίδης είπε πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την απόφαση του Δικαστηρίου πριν κάποιος προσφύγει σε αυτό. «Η πρακτική είναι, η Διοίκηση να εφαρμόζει τον Νόμο και αν κάποιος νιώσει ότι προσβάλλεται τότε προσφεύγει στο Δικαστήριο. Δεν μπορούμε να κρίνουμε εκ των προτέρων, να κάνουμε δηλαδή το Δικαστήριο στη θέση του Δικαστηρίου και εάν κάποιος θα προσέφευγε, αν θα κέρδιζε ή θα έχανε», είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσον με αυτή την πράξη του Προέδρου Αναστασιάδη θα δημιουργηθεί «επικίνδυνο προηγούμενο» για τις μελλοντικές Κυβερνήσεις, ο κ. Πετρίδης απάντησε «προφανώς». Όντως, πρόσθεσε, «υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να αποτελέσει ένα κακό προηγούμενο ούτως ώστε επόμενες διακυβερνήσεις ή ακόμα και κοινοβουλευτικοί συνεργάτες, με μια διοικητική πράξη του προϊστάμενου της εκάστοτε διεύθυνσης, να μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου», είπε και πρόσθεσε πως αυτό το γεγονός βρίσκει αντίθετη την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ερωτηθείς αν η Υπηρεσία θα παραπέμψει το ζήτημα ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Πετρίδης είπε πως ο ΓΕ έχει λάβει γνώση του θέματος και αν κρίνει ο ίδιος, στο πλαίσιο των συνταγματικών του καθηκόντων, ότι πρέπει να παρέμβει, πιθανώς και θα το πράξει. «Αν ζητήσει περισσότερες πληροφορίες προφανώς και είμαστε στη διάθεση του να του δώσουμε περισσότερα στοιχεία», είπε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy