Με επιστολές που εστάλησαν σήμερα προς το Γενικό Εισαγγελέα και την Ελεγκτική Υπηρεσία, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου και στη βάση επισυναπτόμενων συγκεκριμένων εγγράφων ζητεί να ερευνήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ηγετικά στελέχη της Επιτροπείας της Συνεργατικής χρέωσαν το Συνεργατισμό για δικηγορικά έξοδα ύψους 215 χιλιάδων ευρώ τα οποία αφορούσαν συμβουλές ως προς το τι θα καταθέσουν στην ερευνητική επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Μάλιστα, όπως η ίδια η Βουλευτής ανέφερε στον Άστρα, ζητεί από το Γενικό Εισαγγελέα και Ελεγκτή της Δημοκρατίας να αποφανθούν κατά πόσον είναι δυνατόν να επιστραφούν τα ποσά που πληρώθηκαν, στην ουσία από τον κύπριο φορολογούμενο.

Φαίνεται, σύμφωνα με τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαδικασία προσφοροδότησης για νομικές συμβουλές για εξασφάλιση υπηρεσιών από ένα εκ των τριών δικηγορικών γραφείων με τα οποία η ΚΕΔΙΠΕΣ συνεργάζεται.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπεία είχε αποφασίσει ότι όλοι οι αξιωματούχοι της Συνεργατικής Τράπεζας, που θα εκαλούντο να καταθέσουν στην διερευνητική επιτροπή μπορούσαν να τύχουν νομικής κι άλλης τεχνοκρατικής αρωγής από εξειδικευμένους συμβούλους. Και καλούσε τον Γενικό Διευθυντή, να προχωρήσει σε διακρίβωση των εξόδων άμεσα, κάτι που σύμφωνα με την Βουλευτή ουδέποτε έγινε.

Πέραν από αυτά τα ποσά επιχειρήθηκε από τρία μέλη της Επιτροπείας, των κ. Χατζηνικόλα, τον κ. Χατζηγιάννη και κ Κίττο, να λάβουν λεφτά από την ΚΕΔΙΠΕΣ, συγκεκριμένα 25 χιλιάδων ευρώ για πληρωμή εξόδων ιδιωτικών αγωγών τους με τις οποίες υποστήριζαν ότι ο διορισμός του κ. Γεωργίου στην Ερευνητική ήταν παράνομος.

Πρόκειται για ποσά για τα οποία η πληρωμή είχε απορριφθεί.

Η Βουλευτής είχε αρχικά αποταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας εξηγήσεις για την υπόθεση αυτή ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών παρέπεμψε για απάντηση στην ΚΕΔΙΠΕΣ.