Χαραλαμπίδου: Δεν υπήρξε πλήρης διαφάνεια στις βουλευτικές εκλογές του Καζακστάν

Δεν υπήρξε πλήρης διαφάνεια κατά την καταμέτρηση και ανακοίνωση αποτελεσμάτων στις βουλευτικές εκλογές στο Καζαχστάν, λέει η Ε. Χαραλαμπίδου

Η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο Καζακστάν ήταν οργανωτικά άρτια και κύλησε ομαλά, ωστόσο παρατηρήθηκε ότι σημαντικές δικλείδες ασφαλείας συχνά παραγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, υπονομεύοντας τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας, δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Μιλούσε σήμερα, στο Καζακστάν, σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΣ ΟΑΣΕ και τον επικεφαλής της αποστολής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR), υπό την ιδιότητα της Ειδικής Συντονίστριας του ΟΑΣΕ για την αποστολή παρακολούθησης των βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής η κ. Χαραλαμπίδου συνέχισε χθες στην Αστάνα τις επαφές της. Επίσης χθες, ημέρα των εκλογών, μετέβη σε αριθμό εκλογικών κέντρων στην Αστάνα για επιτόπου παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας.

Μιλώντας στη σημερινή διάσκεψη Τύπου, η κ. Χαραλαμπίδου παρατήρησε ότι υπάρχει βελτίωση στο πρόσφατα διαμορφωμένο νομικό πλαίσιο. Υπογράμμισε ότι η δημοκρατία είναι μια δυναμική διαδικασία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που να ανταποκρίνονται στις διακηρυχθείσες θέσεις και την πολιτική βούληση όπως εκφράστηκε από την Κυβέρνηση του Καζακστάν.

Αναφορικά με το κείμενο Προκαταρκτικών Συμπερασμάτων που συνδιαμορφώνουν το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ και η ΚΣ ΟΑΣΕ, η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που είχαν σκοπό την ενίσχυση της συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα και τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ.

Επεσήμανε ότι αριθμός τροποποιήσεων στην εκλογική νομοθεσία είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιλογών των ψηφοφόρων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι περαιτέρω αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο είναι αναγκαίες. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι περιορισμοί στην άσκηση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων παραμένουν.

Επεσήμανε δε ότι ενώ υπήρχαν στοιχεία ανταγωνισμού μεταξύ των υποψηφίων, εντούτοις η ύπαρξη αρκετών διοικητικών εμποδίων είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της προεκλογικής εκστρατείας.

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε, εξάλλου, ότι ενώ οι υποψήφιοι ήταν σε θέση να πραγματοποιήσουν την εκστρατεία τους ελεύθερα σε γενικές γραμμές, η περιορισμένη άσκηση κριτικής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επίδρασε αρνητικά στη δυνατότητα των ψηφοφόρων να λάβουν σφαιρική ενημέρωση.

Εξάλλου, η κ. Χαραλαμπίδου έγινε χθες δεκτή από τον Πρόεδρο της Γερουσίας, Maulen Ashimbayev. Στη συνάντηση ο κ. Ashimbayev εξέφρασε υποστήριξη στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Πρόεδρος της χώρας και το οποίο, όπως ο ίδιος είπε, στοχεύει στον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της χώρας και την ενίσχυση του συστήματος ελέγχων και εξισορροπήσεων, με στόχο την εξασφάλιση σταθερότητας σε ένα εξαιρετικά δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Εξέφρασε δε υποστήριξη στο έργο που επιτελεί ο ΟΑΣΕ και σημείωσε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη διεθνή σκηνή.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η ΚΣ ΟΑΣΕ εκπροσωπήθηκε σε ανώτατο επίπεδο και επεσήμανε ότι η ευρεία συμμετοχή παρατηρητών είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων κρατών στις εκλογικές διαδικασίες στο Καζακστάν.

Τέλος, αντηλλάγησαν απόψεις για τρέχουσες εξελίξεις της διεθνούς επικαιρότητας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy