Χαράλαμπος Αλεξάνδρου: Σε μεγάλη ετοιμότητα για πυρκαγιές κοντά στη νεκρή ζώνη

Φωτογραφία αρχείου

Οι πυρκαγιές στα κατεχόμενα μας βάζουν σε μεγάλη ετοιμότητα, ειδικά αυτές που είναι κοντά στη νεκρή ζώνη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, προσθέτοντας πως αν η φωτιά επεκταθεί στις ελεύθερες περιοχές τότε “θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη πυρκαγιά”.

Ερωτηθείς για την χθεσινή πυρκαγιά κοντά στον κατεχόμενο Λιμνίτη, η οποία τέθηκε αργά χθες το απόγευμα υπό έλεγχο, ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνέδραμε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς με δύο πτητικά μέσα, ένα αεροπλάνο του Τμήματος Δασών και ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αλεξάνδρου απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι είχαν επικοινωνία με το “τμήμα” στα κατεχόμενα το οποίο είναι αρμόδιο για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

«Μέσω του διαπραγματευτή, Μενέλαου Μενελάου, είχαμε προσφερθεί για την παροχή βοήθειας και με επίγειες δυνάμεις, όμως δεν ζητήθηκε τέτοια βοήθεια», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι «οι πυρκαγιές στα κατεχόμενα μας βάζουν σε μεγάλη ετοιμότητα ειδικά όπως αυτήν που ήταν κοντά στη νεκρή ζώνη, που σημαίνει ότι μπορούσε να επεκταθεί προς τις ελεύθερες περιοχές».

«Και ο λόγος που μας βάζουν σε μεγάλη ετοιμότητα αυτού του είδους οι πυρκαγιές είναι ότι από τη στιγμή που δεν κατασβεστεί έγκαιρα και θα έρθει στις ελεύθερες περιοχές, σημαίνει πως όταν θα έρθει θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη πυρκαγιά και όχι μια συνηθισμένη πυρκαγιά. Δηλαδή θα έρθει με μεγάλο μέτωπο», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως «συνήθως μας επιτρέπουν να μπούμε μέσα στ νεκρή ζώνη τα Ηνωμένα Έθνη. «Υπήρξαν και περιπτώσεις στις οποίες υπήρξε συνεργασία με τους Τουρκοκυπρίους για την κατάσβεση πυρκαγιών εντός της νεκρής ζώνης, αλλά και πάλι αυτός ο φόβος όταν θα έρθει μια πυρκαγιά να είναι μεγάλη, οπόταν αντιλαμβάνεστε ότι η προσπάθεια να αντιμετωπίσεις μια μεγάλη πυρκαγιά είναι πολλαπλάσια από το να αντιμετωπίσεις μια μικρή πυρκαγιά», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy