Θέα/ Ορίζοντας/ Λάμπρος Ορφανός, Καρναβάλι, 1956, οξυγραφία & ακουατίντα.

Χαράσσοντας τη ζωή 1944 – 1966

Λάμπρος Ορφανός – Έλλη Μουρέλου-Ορφανού

4 1
Λάμπρος ορφανός, έλλη μουρέλου-ορφανού, 1952-1955, χαλκογραφία με καλέμι και βελονογραφία

Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια προβάλλει σε περιοδική του έκθεση 31 χαρακτικά του καταξιωμένου Ελλαδίτη καλλιτέχνη Λάμπρου Ορφανού, της περιόδου 1844-1966. Η έκθεση συμπληρώνεται με 3 χαρακτικά των δύο εικαστικών, αγαπημένων προσώπων του καλλιτέχνη, της γυναίκας του Έλλης Μουρέλου και του δασκάλου του στο Παρίσι, Robert Cami. Παρουσιάζει επίσης, μοναδικά προσχέδια και εκτυπώσεις μητρών του Λάμπρου Ορφανού, από τα προσωπικά του αρχεία.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου: «Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κυπριακό φιλότεχνο κοινό το χαρακτικό έργο του Λάμπρου Ορφανού. Η έκθεση Λάμπρος Ορφανός – Έλλη Μουρέλου-Ορφανού «Χαράσσοντας τη ζωή»  1944 – 1966, δεν θα γινόταν χωρίς την ανεκτίμητη δωρεά και συνεργασία του Μίνωα Ορφανού.

Η χαράκτρια και Ιστορικός Τέχνης Δήμητρα Σιατερλή γράφει, μεταξύ άλλων, στον κατάλογο της έκθεσης: «Πλάκες χαλκού χαραγμένες με μαεστρία αλλά πάνω από όλα, δουλεμένες με ευαισθησία και λεπτότητα. Ξύλα όρθια που λάμπουν στις καθαρότατες χαράξεις τους και τυπώνουν ίχνη μιας ζωής όπου η τέχνη θριαμβεύει με αμόλυντη αξιοπρέπεια. (…)

Προσλαμβάνω το βλέμμα του καλλιτέχνη ως ένα βλέμμα ήρεμο και βαθιά μελαγχολικό. Όλες οι χαρακτικές του εικόνες διακρίνονται από ευαισθησία και από μια λεπτή θλίψη γιατί  στα χαρακτικά του έργα εμπεριέχεται η διαρκής ενσυναίσθηση της ανθρώπινης συνθήκης. Σπανίζει στο έργο του η χαρούμενη  εικόνα. Ας δούμε προσεκτικά τις προσωπογραφίες των αγαπημένων του προσώπων. Ας δούμε και τα καρναβάλια του. Ακόμα και οι, φαινομενικά εύθυμες, σκηνές του τσίρκου είναι ιδωμένες μ’ αυτό, το ενσυνείδητα, υπαρξιακό ερώτημα να αιωρείται.  Επίσης, σε αρκετά από τα  έργα του Λάμπρου Ορφανού παρουσιάζεται μία, μη ορατή με την πρώτη ανάγνωση, κοινωνικο-ανθρωπολογική συνθήκη στα θέματά του.»

Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια

Μέχρι 16 Οκτωβρίου 2022.

3 36272 Scaled
Λάμπρος ορφανός, λεύκα, ξυλογραφία σε όρθιο ξύλο, 1944
5 36274 Scaled
Λάμπρος ορφανός, λούνα παρκ – σκοποβολή, πριν από 1955, χειροποίητη μεταξοτυπία

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.