Χαριλάου: Πολύ εύθραυστη και κρίσιμη η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Αυτή την περίοδο νοσηλεύεται ένας μεγάλος ασθενών με COVID- 19  στα δημόσια νοσηλευτήρια, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου, προσθέτοντας πως η κατάσταση αυτή την στιγμή χαρακτηρίζεται πολύ εύθραυστη και κρίσιμη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως είχαμε μια σταθεροποίηση των περιστατικών φτάνοντας τα 176, αλλά χτες, Πέμπτη σημειώθηκε μια άνοδος του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται στους θαλάμους COVID- 19 των δημόσιων νοσηλευτηρίων, οι οποίοι ανήλθαν στους 190 περίπου.

Ο κ. Χαριλάου ευχήθηκε αυτή η αύξηση να είναι παροδική και να μην έχουμε περαιτέρω αύξηση, ούτως ώστε, όπως είπε, να φτάσουμε στο σημείο της σταθεροποίησης και στη μείωση των περιστατικών.


Είναι, είπε, “μια πολύ εύθραυστη κατάσταση και κρίσιμη περίοδος όπου είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη να ανοιχθούν περαιτέρω κλίνες, να το πράξουμε”.

Όσον αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως δόθηκαν τα πρώτα εξιτήρια σε ασθενείς που νοσηλεύονταν εκεί, σημειώνοντας πως αυτή την στιγμή νοσηλεύονται 13 ασθενείς, οι 2 εκ των οποίων σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ ανέφερε πως εκείνο που έχει παρατηρηθεί είναι ότι η ενδιάμεση ηλικία έχει πέσει, από τα 70 έτη που ήταν περί τα τέλη Φεβρουαρίου γύρω στα 60 έτη σήμερα. Είναι σημείωσε για αυτό τον λόγο που βλέπουμε άτομα πιο νέων ηλικιών να νοσηλεύονται στα δημόσια νοσηλευτήρια.


Επιπρόσθετα ανέφερε πως ο μέσος όρος παραμονής των ασθενών έχει πέσει στις έξι ημέρες σε σχέση με πολύ μεγαλύτερο χρόνο παραμονής την προηγούμενη περίοδο.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό του προσωπικού είπε πως αυτός αποτελεί προτεραιότητα για τον Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Παρόλο που δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, εντούτοις, πέραν της προσωπικής ευθύνης που φέρει το προσωπικό, φέρει και την επαγγελματική ευθύνη έναντι των ασθενών του και έναντι της κοινωνίας, είπε. Είναι για αυτό το λόγο, συνέχισε, που καλούν όλους τους συναδέλφους να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό.

Επεσήμανε ακόμη πως ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έχει εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης με στοχευμένες ενέργειες και δράσεις προς το προσωπικό του, ούτως ώστε να αυξήσει τον αριθμό των εμβολιασθέντων λειτουργών.


Ο κ. Χαριλάου σημείωσε καταληκτικά ότι αυτή η περίοδος είναι πολύ εύθραυστη και για αυτό τον λόγο όλοι μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να τηρούμε όλα εκείνα τα μέτρα που μας συστήνουν οι ειδικοί.

«Αντιλαμβανόμαστε συμπλήρωσε ότι όλοι μας έχουμε κουραστεί, αλλά από την άλλη από εμάς εξαρτάται το εάν τα πράγματα θα πάνε καλά» είπε, ενώ κάλεσε όλους να τηρούν τα μέτρα και να μειώνουν τις επαφές.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.