Χάρης Πολυκάρπου: Χρειάζεται στρατηγική για ανάκαμψη με άξονα τις αυξήσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων

Την ανάγκη για προώθηση μιας στρατηγικής οικονομικής μεγέθυνσης που θα είχε ως κινητήρια δύναμη τις αυξήσεις των εισοδημάτων των εργαζομένων, τονίζει ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου. Υποδεικνύει επίσης ότι μόνο ισχυρό ΑΚΕΛ μπορεί να δώσει προοπτική για την επόμενη μέρα και καταθέτει σειρά προτάσεων για την κοινωνική και στεγαστική πολιτική, τη στήριξη της οικογένειας, τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Ζαχαρίου

Τι προτείνει το ΑΚΕΛ για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών;
Θεωρούμε αναγκαία τη στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας γιατί η κοινωνία δεν πρέπει να πληρώσει και πάλι την κρίση. Για αυτό και έχουμε καταθέσει προτάσεις για ρύθμιση των ενοικίων, των εξώσεων, των εκποιήσεων και της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αλλά δεν μένουμε μόνο στις συνέπειες της πανδημίας. Έχουμε άποψη και για την επόμενη μέρα με προτάσεις σε μια σειρά από τομείς. Σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής τονίζουμε την ανάγκη δημιουργίας ολοκληρωμένων υποδομών κοινωνικής προστασίας. Για τη στήριξη της οικογένειας έχουμε καταθέσει προτάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σχέδιο επιδότησης δαπανών που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών. Στον τομέα της στέγασης επιμένουμε για την ανάγκη δημιουργίας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε προσιτή στέγη για όλους. Για τους εργαζομένους συνεχίζουμε τον αγώνα για κατοχύρωση κατώτατου μισθού και ελάχιστων δικαιωμάτων και για νομοθετική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων. Για τους συνταξιούχους διεκδικούμε την κατάργηση της άδικης και ισοπεδωτικής αποκοπής του 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στα 63. Και βεβαίως δεν ξεχνούμε την ανάγκη για δικαιότερο επιμερισμό των φορολογικών.
Αυτές και τόσες άλλες προτάσεις και πρωτοβουλίες του ΑΚΕΛ αποτελούν ξεκάθαρη απάντηση σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει να προτείνει τίποτα στην οικονομία.

Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων;
Για την κοινωνία σίγουρα το πρόβλημα δεν λύνεται αν τα δάνεια πωληθούν από τις τράπεζες στα επενδυτικά ταμεία. Πολύ απλά διότι οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να χρωστούν. Αυτό βοηθά μόνο τις τράπεζες. Και αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η κυβέρνηση μόνο για αυτό έχει έγνοια, αφού η επίσημη στρατηγική της περιορίζεται μόνο στο πώς θα διευκολύνει την πώληση των δανείων από τις τράπεζες στα ταμεία.
Για εμάς η φιλοσοφία είναι διαφορετική. Θέλουμε αφενός να ενισχυθεί η παροχή εργαλείων που θα διευκολύνουν τις βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και αφετέρου να διασφαλίσουμε την προστασία του δικαιώματος στη στέγη. Στην Κύπρο του 21ου αιώνα είναι ντροπή άνθρωποι να κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Για αυτό έχουμε επιδιώξει με πρόταση νόμου που καταθέσαμε την επιμήκυνση της στοχευμένης αναστολής εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου 2021.
Από κει και πέρα δεν αρκεί μόνο αυτό. Θέλουμε να δώσουμε και στους δανειολήπτες εργαλεία ώστε να μην είναι υπό τον συνεχή εκβιασμό των τραπεζών. Για αυτό και επιδιώκουμε την επαναφορά του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των δανειοληπτών να διεκδικούν αναστολή εκποίησης από το Δικαστήριο σε περιπτώσεις παράνομων χρεώσεων και καταχρηστικών ρητρών.
Στο τέλος της ημέρας έχει σημασία οι δανειολήπτες να κληθούν να αποπληρώσουν το πραγματικό χρέος που οφείλουν και όχι το εικονικό που δημιουργήθηκε με παράνομο ή καταχρηστικό τρόπο.

[yarpp]

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην οικονομία που δημιουργήθηκαν λόγω του σκανδάλου των «χρυσών» διαβατηρίων;
Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη – Συναγερμού δεν μπορεί να δώσει αυτή την προοπτική την επόμενη μέρα της πανδημίας. Απέδειξε ότι όραμά της ήταν μια οικονομία που στηρίχθηκε στην αρπαχτή και το πρόσκαιρο κέρδος. Αυτή η πολιτική πρέπει να αποτελέσει παρελθόν.
Χρειάζεται μια οικονομία που περιλαμβάνει ως βασικές αρχές τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου και τη διασφάλιση ποιοτικών θέσεων εργασίας. Μια οικονομία που σέβεται το περιβάλλον και προστατεύει τους φυσικούς πόρους από την άναρχη ανάπτυξη. Μια οικονομία που έχει ως ύψιστη προτεραιότητα την εγκαθίδρυση ισονομίας, δικαιοσύνης και χρηστής διοίκησης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Χρειάζεται μια στρατηγική οικονομικής μεγέθυνσης που θα είχε ως κινητήρια δύναμη τις αυξήσεις των εισοδημάτων των εργαζομένων. Μια τέτοια στρατηγική θα αύξανε την αγοραστική δύναμη των μισθών και συνακόλουθα θα αύξανε την ιδιωτική κατανάλωση, το ΑΕΠ και τον αριθμό απασχολουμένων.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους;
Τώρα είναι η ώρα να στείλουμε στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι το συμφέρον της κοινωνίας και των εργαζομένων είναι πάνω από το συμφέρον των λίγων και προνομιούχων. Μόνο ισχυρό ΑΚΕΛ μπορεί να δώσει αυτήν την προοπτική για την επόμενη μέρα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy