Χάρισαν 740 εκατ. και τώρα κουνούν το δάχτυλο στην κοινωνία

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Είναι αστεία η δικαιολογία την οποία επικαλούνται η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ σε σχέση με την άρνησή τους να υιοθετήσουν τις προτάσεις τις οποίες έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ για στήριξη των νοικοκυριών και συγκράτηση της ακρίβειας.

Η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ με τρεις πράξεις χάρισαν 740 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και στη βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων. Συγκεκριμένα, χάρισαν 285 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου μέσα από την αλλαγή της νομοθεσίας -μετά από πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ- για το χειρισμό των Αναβαλλόμενων Φορολογικών Απαιτήσεων. Χάρισαν επίσης 280 εκατ. ευρώ στην Ελληνική (αρνητική υπεραξία) μέσα από τη συμφωνία για τον Συνεργατισμό, ενώ μέχρι στιγμής η κρατική ΚΕΔΙΠΕΣ πλήρωσε στην Ελληνική άλλα 112 εκατ. ευρώ λόγω των εγγυήσεων που συμφωνήθηκαν με την κυβέρνηση. Ακόμη, χάρισαν 45 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας -πάλι μετά από πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ-  για τα κριτήρια εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην αγορά κατοικίας. Μάλιστα για τις δύο από τις τρεις πιο πάνω περιπτώσεις υπήρξαν αντιδράσεις από την Κομισιόν. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ δεν πτοήθηκαν. Αντίθετα, στην περίπτωση του ΦΠΑ 5% και των «χρυσών» διαβατηρίων επιχείρησαν να ξεγελάσουν και την Κομισιόν, ενώ δεν δίστασαν να διασύρουν και να αμαυρώσουν το όνομα της Κύπρου. Επίσης, οι κυβερνώντες φέσωσαν τους φορολογούμενους και την οικονομία με πολλά εκατομμύρια σε άλλες υποθέσεις, όπως με τις περίεργες ρήτρες τις οποίες έβαλαν στα συμβόλαια ιδιωτικοποίησης των εργασιών στο λιμάνι της Λεμεσού, οι οποίες πρόσφατα οδήγησαν σε αυξήσεις στις ταρίφες μέχρι 94%, με τους πολλούς Γιαννάκηδες τους οποίους διόρισαν, με τις επιδοτήσεις ξένων εταιρειών για ταινίες αμφιβόλου ποιότητας κτλ. Μάλιστα, πρόσφατα εν μέσω κρίσης επιχείρησαν να δώσουν λιμουζίνες σε εκλεκτούς τους και αν δεν γινόταν σάλος, οι φορολογούμενοι θα πλήρωναν και αυτά τα καπρίτσια.

Μετά απ’ όλα αυτά, λοιπόν, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ έχουν το θράσος (γιατί περί αυτού πρόκειται) να κουνούν το δάχτυλο στο ΑΚΕΛ, το οποίο ζητά μέτρα για στήριξη των νοικοκυριών και συγκράτηση της ακρίβειας. Μετά που χάρισαν 740 εκατ. ευρώ, θυμήθηκαν ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνου απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα «επιδοματικής πολιτικής», εννοώντας προφανώς τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για μείωση των φόρων στον ηλεκτρισμό, τα καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, και αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων ώστε να μπορέσουν οι δικαιούχοι να ανταποκριθούν στο τσουνάμι ακρίβειας. Το τσουνάμι το οποίο προκλήθηκε κυρίως λόγω της απραξίας της κυβέρνησης στο θέμα του φυσικού αερίου και τις ΑΠΕ.

Έχουμε δηλαδή από τη μία πλευρά τον ΔΗΣΥ, ο οποίος αποδεδειγμένα χαρίζει εκατομμύρια σε τράπεζες και στη βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων, ενώ αντίθετα κουνά το δάχτυλο στους απλούς πολίτες οι οποίοι χρειάζονται τη στήριξη του κράτους, και από την άλλη πλευρά το ΑΚΕΛ το οποίο πιέζει για μέτρα προς όφελος των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα και ας αποφασίζει ο κάθε πολίτης τι θα πράξει στις επόμενες εκλογές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy