Χάρισαν εκατομμύρια σε μεσάζοντες διαβατηρίων

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Μετά τη διαδικασία επί παραβάσει η Κομισιόν κίνησε διαδικασία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το «κόλπο» το οποίο εφαρμόστηκε με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% στην αγορά κατοικιών, υποδεικνύοντας ότι το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για κοινωνική πολιτική και όχι για επενδυτικές δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο «κόλπο», μέσω του οποίου επωφελήθηκαν με εκατομμύρια οι μεσάζοντες των διαβατηρίων, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Μάλιστα, το ΑΚΕΛ το 2019 κατάθεσε πρόταση νόμου για να σταματήσει η εφαρμογή της πιο πάνω πρακτικής. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε επανειλημμένα τη Βουλή ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Κομισιόν. Επίσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία επεσήμανε επανειλημμένα ότι η πρακτική την οποία εφάρμοσε η κυβέρνηση είναι λανθασμένη, αφού με βάση την οδηγία της ΕΕ το μέτρο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για κοινωνική πολιτική, όχι για αγορές μέσω του Επενδυτικού Προγράμματος που αποτελούν εξ ορισμού επενδυτικές πράξεις και κανονικά πρέπει να υπόκεινται σε ΦΠΑ 19%. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επέμεινε στη θέση της.

Οι εξελίξεις δικαίωσαν το ΑΚΕΛ και της Ελεγκτική Υπηρεσία, αφού η Κομισιόν κίνησε διαδικασία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας υποδεικνύοντας ότι το μέτρο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην αγορά κατοικιών μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για κοινωνική πολιτική και όχι για επενδυτικές δραστηριότητες.

Παραμένουν ωστόσο τρία σοβαρά ζητήματα.

Το πρώτο είναι ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο στη διαδικασία επί παραβάσει την οποία κίνησε η Κομισιόν και η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα. Συνεπώς έχει αυξηθεί ο κίνδυνος να παραπεμφθεί η χώρα στο δικαστήριο και να της επιβληθούν κυρώσεις. Τις οποίες θα κληθούν να τις πληρώσουν οι φορολογούμενοι και όχι οι μεσάζοντες οι οποίοι επωφελήθηκαν με εκατομμύρια.

Το δεύτερο θέμα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα είναι ποιος θα καλύψει την τρύπα εκατομμυρίων, η οποία δημιουργήθηκε λόγω της απώλειας κρατικών εσόδων; Η κυβέρνηση θα τα ζητήσει πίσω από τους μεσάζοντες, ή θα τα φορτώσει ξανά στους φορολογούμενους;

Και το τρίτο θέμα το οποίο πρέπει να διευκρινιστεί είναι κατά πόσο μεσάζοντες οι οποίοι συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα επωφελήθηκαν από το «κόλπο» και την απώλεια εκατομμυρίων για τα κρατικά ταμεία; Ειδικά όσοι διετέλεσαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου -περιλαμβανομένου του Προέδρου Αναστασιάδη- οι οποίοι συμμετείχαν στις αποφάσεις για την παραχώρηση των «χρυσών» διαβατηρίων και τις αλλαγές στις νομοθεσίες και τους κανονισμούς του ΦΠΑ- οφείλουν να ξεκαθαρίσουν κατά πόσο γραφεία τα οποία συνδέονται μαζί τους επωφελήθηκαν από το πιο πάνω «κόλπο».

Οι πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα, έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ονομαστικά ποιοι ευθύνονται και ποιοι επωφελήθηκαν από τα ρεζιλίκια.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.