Χάρισαν εκατομμύρια στα «χρυσά» διαβατήρια αλλά κόβουν νεαρά ζευγάρια στο 5% ΦΠΑ πρώτης κατοικίας

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Χάρισαν εκατομμύρια για τα «χρυσά» διαβατήρια και τώρα εξαντλούν την αυστηρότητά τους, κόβουν αβέρτα νεαρά ζευγάρια από ΦΠΑ 5% για πρώτη κατοικία

Το Υπουργείο Οικονομικών κόβει αβέρτα νεαρά ζευγάρια από το δικαίωμα να επωφεληθούν του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Όπως διαπιστώθηκε σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, το βασικό κριτήριο το οποίο εξετάζεται από το Τμήμα Φορολογίας είναι κατά πόσον η αίτηση για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% υποβλήθηκε από τον δικαιούχο πριν του ενώσουν το ρεύμα. Δηλαδή εάν μπει στο σπίτι πριν προλάβει να ετοιμάσει όλα τα έγγραφα, τα οποία θέλει το Τμήμα Φορολογίας, θεωρείται εκπρόθεσμη η αίτηση και απορρίπτεται. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που το Τμήμα Φορολογίας κρίνει κατά την άποψή του ότι ο δικαιούχος κατοίκησε στο σπίτι (με ή χωρίς ρεύμα) πριν υποβάλει την αίτηση.

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών με αφορμή πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε από τον Πανίκο Λεωνίδου του ΔΗΚΟ, ώστε η αίτηση στο Τμήμα Φορολογίας «να δύναται να υποβληθεί μέχρι τρεις μήνες μετά την ημερομηνία που η κατοικία περιέρχεται στην κατοχή του» δικαιούχου. Παρά ταύτα, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν κάθετα αντίθετοι στην ενδεχόμενη αλλαγή της νομοθεσίας, προβάλλοντας τεχνικά προβλήματα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επεσήμανε ότι στην περίπτωση των «χρυσών» διαβατηρίων εντάχθηκαν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% εκατοντάδες ακίνητα και χαρίστηκαν εκατομμύρια, χωρίς να γίνει κανένας έλεγχος από τους αρμόδιους για το κατά πόσον οι αγοραστές κατοικούν στις κατοικίες που αποτελεί βασικό όρο για να μπορεί κανείς να επωφεληθεί του μειωμένου συντελεστή.

Αναφορά σε δύο μέτρα και σταθμά έγινε επίσης από άλλα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι στα «χρυσά» διαβατήρια χαρίστηκαν 45 εκατ. ευρώ σε λεγόμενους επενδυτές και μεσάζοντες.

Επισημαίνεται επίσης ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά σε νέα συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.