Χάρτινα και όχι ψηφιακά παραμύθια

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Η διαδικασία του διαβάσµατος ενός παραµυθιού για να κοιµηθεί ένα παιδί συνεχίζει να παραµένει ιδιαίτερα δηµοφιλής.

Όµως τα τελευταία χρόνια πολλοί γονείς έχουν αντικαταστήσει τα βιβλία µε τα tablets ή τα κινητά τηλέφωνα και προτιµούν να διαβάζουν στα παιδιά τις ιστορίες µέσα από τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Ερευνητές του Πανεπιστηµίου του Μίτσιγκαν πραγµατοποίησαν µια µελέτη που δείχνει ότι οι γονείς πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις ηλεκτρονικές τους συσκευές και να χρησιµοποιούν τον παραδοσιακό τρόπο µε τα βιβλία για να κοιµίζουν τα παιδιά τους. Αν και η µελέτη έγινε σε µικρό δείγµα (72 γονείς µε παιδιά 2-3 ετών), τα αποτελέσµατά της παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ως συνήθως οι ερευνητές δηµιούργησαν δύο οµάδες. Στη µια οµάδα οι γονείς διάβαζαν στα παιδιά παραµύθια από βιβλία και στην άλλη οµάδα οι γονείς διάβαζαν τα παραµύθια µέσα από tablets. Οι ερευνητές φρόντισαν στα tablets αυτά να υπάρχουν παραµύθια που απευθύνονται στις ηλικίες των παιδιών που συµµετείχαν στη µελέτη και παρουσιάζουν τα µεγαλύτερα νούµερα downloading στις σχετικές online εφαρµογές.

Όπως διαπιστώθηκε, οι γονείς µιλούσαν περισσότερο στα παιδιά τους κάνοντας διάφορα σχόλια όταν διάβαζαν το παραµύθι από ένα βιβλίο και όχι από το tablet, ενώ επίσης τα παιδιά αλληλεπιδρούσαν µε τους γονείς τους περισσότερο όταν εκείνοι τους διάβαζαν το παραµύθι από βιβλίο από ό,τι όταν το διάβαζαν από tablet. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, η αλληλεπίδραση αυτή είναι πολύ σηµαντική και παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των γλωσσικών και κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού αλλά και στις σχολικές του επιδόσεις.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα tablet δηµιουργούν διαφόρων ειδών περισπασµούς, όπως εµφάνιση στην οθόνη γραφικών, animations, διαφηµιστικών ή άλλων µηνυµάτων τα οποία διακόπτουν τη διαδικασία του διαβάσµατος, αποσπούν την προσοχή του παιδιού και εµποδίζουν τελικά την επικοινωνία ανάµεσα στο παιδί και τον γονιό.

Οι ερευνητές δεν απορρίπτουν τη χρήση των tablet και γενικότερα των ηλεκτρονικών συσκευών ως µέσων ανάγνωσης παραµυθιών, αλλά τονίζουν ότι πρέπει οι δηµιουργοί των ιστοριών που αποκτούν ψηφιακή µορφή να τις φτιάχνουν έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο επιµορφωτικές για τα παιδιά και να µην κάνουν την εµφάνισή τους animations, διαφηµίσεις και άλλα µηνύµατα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.