Χαρτογραφώντας το σεξισμό

Σε μια πρωτότυπη, τουλάχιστον για τα κυπριακά δεδομένα, έρευνα προχώρησε το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ:

Πόσοι δρόμοι της Λευκωσίας φέρουν το όνομα γυναίκας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιών, που καθιέρωσε ο ΟΗΕ να γιορτάζεται κάθε 11 του Οκτώβρη.

Αφορμή για την έρευνα αυτή ήταν αντίστοιχη που έκανε ο συνεργαζόμενος με την ΑΚΤΗ οργανισμός της Λιθουανίας «Centre for equality advancement». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, από τους 593 δρόμους της Λευκωσίας μόνο το 8,73% έχει γυναικείο όνομα, ενώ τα αντρικά καταλαμβάνουν το ποσοστό του 91,27%.

Με μια βαθύτερη ανάλυση, ψάχνοντας τις οδούς με το όνομα σύγχρονων γυναικών βλέπουμε ότι αν αφαιρέσουμε αρχαία και μυθολογικά ονόματα και ονόματα θρησκευτικά, τότε αυτό το ποσοστό πέφτει στο 4,05%, αναφέρεται στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Αντιστοίχως τα ονόματα οδών που αποδίδουν τιμή σε σύγχρονους άνδρες φτάνουν το 42,33%, προστίθεται και υπογραμμίζεται ότι όπως στους μηχανισμούς εξουσίας στο νησί, έτσι και στο συγκεκριμένο ζήτημα κυριαρχεί η ανδρική παρουσία.

«Η ανδροκρατούμενη κοινωνία μας αντικατοπτρίζεται πολύ εύγλωττα στους δρόμους της ευρωπαϊκής μας πρωτεύουσας!» σημειώνει η ΑΚΤΗ.

Πάντως η Ακτή υπόσχεται τη συνέχιση αυτής της χαρτογράφησης και σε άλλες πόλεις. Ταυτόχρονα, εκφράζει τη δέσμευσή της για να συνεχίσει να εργάζεται για ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, κορίτσια και αγόρια.

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy