ChatGPT: Ποιες κυβερνήσεις το βάζουν στο στόχαστρο

Αν και οι χρήστες του διαδικτύου το έχουν λατρέψει, ρυθµιστικές αρχές και κυβερνήσεις αντιµετωπίζουν το ChatGPT µε σοβαρές επιφυλάξεις, αν όχι φόβο. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοηµοσύνης έχει ανοίξει µία µεγάλη συζήτηση για τη χρήση και τη ρύθµισή της και έχει κινητοποιήσει αρκετές κυβερνήσεις.

Στην Ευρώπη, η ρυθµιστική αρχή προστασίας δεδοµένων των Ιταλίας έχει ήδη απαγορεύσει προσωρινά τη χρήση του εργαλείου δηλώνοντας ότι θα άρει την απαγόρευση µόνο εάν η ιδιοκτήτρια εταιρεία του, OpenAI, συµµορφωθεί µε τις απαιτήσεις προστασίας προσωπικών δεδοµένων έως τα τέλη Απριλίου. Το δε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητεί την εισαγωγή του European Union AI Act (Πράξη για την Τεχνητή Νοηµοσύνη), που θα καλύπτει συστήµατα, τα οποία µπορούν να παράγουν περιεχόµενο, προβλέψεις, προτάσεις, συστάσεις ή αποφάσεις. Μία από τις προτάσεις είναι να κατηγοριοποιηθούν τα διάφορα εργαλεία τεχνητής νοηµοσύνης µε βάση το εκτιµώµενο επίπεδο κινδύνου. Να σηµειωθεί ότι η γαλλική Βουλή ενέκρινε τον Μάρτιο τη χρήση προγράµµατος τεχνητής νοηµοσύνης για παρακολούθηση κατά τους Ολυµπιακούς Αγώνες του 2024, παραβλέποντας τις προειδοποιήσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωµάτων ότι η τεχνολογία συνιστά απειλή για τις ατοµικές ελευθερίες.

∆εν είναι όµως µόνο η Ευρώπη που θέλει να ρυθµίσει τις δυνατότητες του προηγµένου chatbot. Ήδη συζητούνται µέτρα στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και αλλού. Μάλιστα, ο Υπουργός Ψηφιακού Μετασχηµατισµού της Ιαπωνίας, Τάρο Κόνο, ανακοίνωσε ότι θέλει η επικείµενη υπουργική Σύνοδος του G7, στα τέλη Απριλίου, να συζητήσει για τις τεχνολογίες AI, συμπεριλαµβανοµένου του ChatGPT.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy