Χάθηκε άλλη μια γενιά

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Στην κρίση του 2013 χάθηκε μια γενιά νέων, αφού πολλοί έφυγαν μετανάστες και άλλοι καταδικάστηκαν σε μισθούς πείνας ύψους 800-1.000 ευρώ. Σήμερα με τη νέα κρίση του κορονοϊού πάει να χαθεί άλλη μια γενιά νέων. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας οι άνεργοι και οι αδρανείς έφτασαν στους 161.996. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε θέσεις μερικής απασχόλησης με μειωμένα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 3.805 σε διάστημα ενός έτους (από 44.700 το δεύτερο εξάμηνο του 2020 σε 48.505 το δεύτερο εξάμηνο του 2021). Ακόμη, η ανεργία στους νέους έφτασε στο 17%, ενώ 23.762 νέοι μεταξύ 15 – 29 ετών δεν βρίσκονται ούτε στην απασχόληση, ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην κατάρτιση. Δηλαδή είναι σε πλήρη αδράνεια. Ακόμη, τα στοιχεία δείχνουν ότι 40% των ανέργων είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (15.525 από τους 39.224). Επιπρόσθετα, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας οι οποίοι παραμένουν άνεργοι έφτασαν στους 6.215 το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με 4.245 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 1.970. Ακόμη, 35,5% είναι άνεργοι για διάστημα πέραν των 12 μηνών (13.924), ενώ άλλοι 9.395 είναι άνεργοι για διάστημα 6 – 11 μήνες και 15.903 για διάστημα μέχρι 6 μήνες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση χτυπά ανελέητα τους εργαζομένους και ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες. Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι έρχεται πανδημία φτώχειας ενόψει και του επικείμενου τερματισμού των επιδομάτων.

Το Υπουργείο Εργασίας -όπως και το 2013- αρνείται πεισματικά να πάρει μέτρα για προστασία των εργαζομένων. Αντίθετα, για άλλη μια φορά κλείνει το μάτι στους εργοδότες οι οποίοι αποθρασύνθηκαν εντελώς και θέτουν θέμα για αναθεώρηση της νομοθεσίας που διέπει την απασχόληση από τρίτες χώρες και χαλάρωση των προδιαγραφών εργοδότησης φοιτητών και αιτητών πολιτικού ασύλου. Δηλαδή θέλουν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση προς τους εργαζομένους ενόψει της επικείμενης ανάκαμψης της οικονομίας, ώστε να διασφαλίσουν ότι τα κέρδη θα καταλήξουν ξανά στο κεφάλαιο -όπως έγινε μετά την κρίση του 2013- και οι μισθοί των νέων εργαζόμενων θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Αυτή είναι η κληρονομιά που θα αφήσει πίσω της (με την ευχή του λαού) η κυβέρνηση το 2023. Δεν είναι αφελείς. Γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν. Εξάλλου τα «γαλάζια» παιδιά τα βόλεψαν σε θέσεις επιτρόπων, παραεπιτρόπων, συμβούλων, παρασυμβούλων κ.τ.λ.

Η κυβέρνηση μπορούσε να πάρει μέτρα. Άλλωστε. το ΑΚΕΛ και η ΠΕΟ κατέθεσαν πολλές προτάσεις, όπως η επέκταση της εισαγωγής θεσμικών ρυθμίσεων έτσι που οι βασικοί όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να καθίστανται υποχρεωτικοί για τις επιχειρήσεις του δοσμένου κλάδου και η θεσμοθέτηση μηχανισμού μέσα από τον οποίο θα καθορίζονται ελάχιστοι μισθοί και ωφελήματα για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Παρά ταύτα, οι κυβερνώντες επέλεξαν συνειδητά την επίθεση στους εργαζομένους και τη νέα γενιά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy