Μετά από 4,5 χρόνια ο Έφορος Φορολογίας δηλώνει ότι δεν βρίσκει τη λίστα των ονομάτων με τις εκροές στην κλειστή περίοδο του κουρέματος.

  • Μόνο €2 εκατομμύρια οι φόροι από τη λίστα Λαγκάρντ
  • VIP/πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα και μεγάλοι οφειλέτες

Πυρά από βουλευτές και Γενικό Ελεγκτή κατά Εφόρου Φορολογίας.

Μόνο 2 εκατ. οι φόροι από τη λίστα Λανγκάρντ και μηδέν από τις εκροές!

 

Έντονες επικρίσεις κατά του Εφόρου Φορολογίας Γιάννη Τσαγγάρη εξαπέλυσαν χθες τόσο ο Γενικός Ελεγκτής όσο και οι βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου. Οι επικρίσεις αφορούσαν κυρίως την ελεγχόμενη πρόσβαση που αφορά VIP/πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα (ΠΕΠ) και μεγάλους φορολογούμενους, καθώς και την καθυστέρηση διερεύνησης και φορολόγησης προσώπων που βρίσκονται σε διάφορες λίστες φοροδιαφυγής και προσώπων με λογαριασμούς σε φορολογικούς “παραδείσους” και των ατόμων που προχώρησαν σε μεγάλες εκροές χρημάτων λίγες μέρες πριν το κούρεμα και κατά τη διάρκεια της λεγόμενης κλειστής περιόδου.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε σε επιστολή του προς τον Έφορο Φορολογίας μετά από έλεγχο της Υπηρεσίας του στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι “η πρόσβαση μέσω του μηχανογραφικού συστήματος σε πληροφόρηση που αφορά τα VIP/ΠΕΠ είναι ελεγχόμενη και πρόσβαση σε αυτή έχουν μόνο πρόσωπα τα οποία εξασφαλίζουν εκ των προτέρων σχετική έγκριση αποκλειστικά από εσάς”. Από την πλευρά του ο κ. Τσαγγάρης ισχυρίστηκε πως η δική του έγκριση για να “ξεκλειδώσει” το σύστημα δίδεται μόνο στο τελικό στάδιο, της φορολόγησης. Έντονη κριτική ασκήθηκε στον κ. Τσαγγάρη για το γεγονός ότι στη λίστα VIP/ΠΕΠ περιέλαβε τόσο τον εαυτό του όσο και τους βοηθούς Εφόρους Φορολογίας και τους πρώτους λειτουργούς Εσωτερικών Προσόδων και Τμήματος Φορολογίας.

Οι υπόλοιποι VIP/ΠΕΠ είναι μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί και οι βουλευτές.

Μόνο 2 εκατ. από τις περιβόητες λίστες

Απαντώντας στις επικρίσεις για καθυστέρηση της έρευνας των λιστών καταθέσεων στο εξωτερικό και εκροών την περίοδο του κουρέματος, ο κ. Τσαγγάρης είπε ότι από τα ονόματα Κυπρίων στη λίστα Λαγκάρντ φορολογήθηκαν 88 μόνο πρόσωπα από τα 490 που αναφέρονται και εισπράχθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ -αντί 35 εκ. που τέθηκαν ως στόχος. Για τα Panama Papers είπε ότι η Κύπρος αναφερόταν 6.300 φορές, αλλά αρκετά ονόματα αναφέρονταν περισσότερες από μια φορές. Κατέληξαν, είπε, σε 3.000 ονόματα και απέστειλαν επιστολές σε 700 πρόσωπα.

Πήραν, πρόσθεσε, κάποιες απαντήσεις και τις αξιολογούν. Για τα Paradise Papers είπε ότι θα μελετηθούν οι 189 αναφορές στην Κύπρο.

 

Δεν βρήκαν τίποτα για τις εκροές

Όσον αφορά τις εκροές εκατομμυρίων λίγες μέρες πριν το κούρεμα, ο κ. Τσαγγάρης είπε ότι έλεγξαν το 72% των καταθετών της Τράπεζας Κύπρου που έκαναν εκροές αλλά… δεν βρήκαν τίποτα!

Για τη λίστα των ονομάτων που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό την κλειστή περίοδο αμέσως μετά το κούρεμα, ο Έφορος ισχυρίστηκε ότι δεν βρίσκουν τη λίστα με τα ονόματα, προκαλώντας -εκ νέουτην αντίδραση των βουλευτών και του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Την ώρα μάλιστα που βουλευτές έλεγαν στον κ. Τσαγγάρη ότι η λίστα έχει διαρρεύσει και σε αυτήν αναγράφονται όλα τα ονόματα, ο Γενικός Ελεγκτής έψαξε στο διαδίκτυο βρίσκοντας αρκετές δημοσιεύσεις για τη συγκεκριμένη λίστα, διαβάζοντας μάλιστα προς τον Έφορο Φορολογίας μερικά από τα ονόματα!

Σπύρος Σωτηρίου