Χάθηκε παραγωγή 10.000 μεγαβατώρων από ΑΠΕ λόγω έλλειψης χώρου αποθήκευσης

ΑΚΕΛ: Οι πολίτες πληρώνουν το πιο ακριβό ρεύμα στην ΕΕ χωρίς να φταίνε σε τίποτα

 

Το πρώτο τρίμηνο χάθηκε παραγωγή 10.000 μεγαβατώρων από ΑΠΕ, επειδή δεν υπάρχουν συστήματα αποθήκευσης, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής.

Στη συνεδρία συζητήθηκε η απόφαση της ΑΗΚ να εγκαθίστανται σε οικοδομές τα συστήματα τηλεχειρισμού (ripple control), αλλά και οι αντιδράσεις που υπάρχουν καθώς, όπως αναφέρθηκε, πλέον υπάρχουν πιο σύγχρονες μέθοδοι αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μη χάνεται η ενέργεια. Διατυπώθηκαν επίσης εισηγήσεις για να δοθεί μια λογική περίοδος προσαρμογής, καθώς αρκετές οικοδομές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανέγερσης, ενώ κατατέθηκαν και εισηγήσεις, όπως για παράδειγμα να δοθούν κίνητρα σε οικιακούς καταναλωτές ή/και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για χρήση ΑΠΕ και επένδυση σε μονάδες αποθήκευσης. Συμφωνήθηκε επίσης να γίνει νέα συνεδρία στις αρχές Ιουλίου, στην παρουσία των πολιτικών προϊσταμένων των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών, ώστε να ληφθούν αποφάσεις.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, υπέδειξε ότι: «Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει ποιος φταίει. Ο πολίτης αυτό που ξέρει είναι ότι σήμερα πληρώνει το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να φταίει σε οτιδήποτε».

«Κάποιοι εδώ και πολλά χρόνια φωνάζουμε ότι έπρεπε να είχαν γίνει πολλά πράγματα που δεν έγιναν», ανέφερε ο Κ. Κώστα, θέτοντας παράλληλα τα ακόλουθα ερωτήματα: «Όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας, τι έχουμε κάνει; Προχωρήσαμε να δημιουργήσουμε ένα κεντρικό σύστημα αποθήκευσης; Τι κάνουμε όσον αφορά την παραγωγή και τη χρήση υδρογόνου και πάλι για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας; Προχώρησε η ηλεκτρική διασύνδεση με άλλες χώρες, έτσι ώστε να μην είμαστε ένα μικρό και απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα; Αναβαθμίσαμε, εκσυγχρονίσαμε, αλλάξαμε το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας; Φέραμε φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή; Ανοίξαμε την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού που έπρεπε να ανοίξει από το 2014;»

Ο Κ. Κώστα επεσήμανε ακόμη ότι σήμερα λειτουργεί μια μεταβατική αγορά και ήδη αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα, τα οποία αφορούν κυρίως τα υπερκέρδη που έχουν ορισμένες εταιρείες και τις περικοπές οι οποίες γίνονται από τους διαχειριστές. «Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλη του 2023, μέσα σε τέσσερις μήνες, είχαμε περικοπές 10.000 μεγαβατώρων. Πρόκειται ουσιαστικά για ηλεκτρική ενέργεια που έχει χαθεί γιατί δεν μπορούμε να την αποθηκεύσουμε», πρόσθεσε.

«Σήμερα ουσιαστικά από την πλευρά των αρμόδιων τμημάτων και υπηρεσιών, δεν ακούσαμε τίποτε απολύτως. Ακούμε αυτά τα οποία ακούμε τα τελευταία χρόνια. Τίποτε αναφορικά με την αποθήκευση, τίποτε αναφορικά με τη χρήση του υδρογόνου. Πολλά έπρεπε να κάνει αυτή η Πολιτεία εδώ και χρόνια για να βοηθήσει τον καταναλωτή, δυστυχώς τίποτε δεν έχει γίνει και επαναλαμβάνω ότι τελικά το λογαριασμό τον πληρώνει ο πολίτης», συμπλήρωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy