Χατζηγιάννης: Κληρονομήσαμε υποστελέχωση από την προηγούμενη Κυβέρνηση – Μόλις πέντε λειτουργοί στο Υφ. Πολιτισμού

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης κληρονόμησε το υφυπουργείο Πολιτισμού από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο νέος Υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης στην επιτροπή παιδείας, η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου ανέλαβε μόλις πριν μια βδομάδα ενώ σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην επιτροπή παιδείας το Υφυπουργείο διαθέτει μόνο πέντε λειτουργούς.

Epitropi Paideias Politismou Xatzigiannis 8

Ο νέος υφυπουργός ανέφερε πάντως ότι δεν θα μείνει άπραγος κι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποκτηθούν σύντομα τα άτομα που χρειάζονται.

Καθόρισε εξάλλου τους τρεις άξονες της πολιτικής του, που είναι η κατοχύρωση του μητρώου καλλιτεχνών , η εισαγωγή της κάρτας νεολαίας για την οποία υποβάλλεται σύντομα πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο και η παροχή φοροαπαλλαγής κι άλλων κινήτρων σε ιδιωτικές τοπικές παραγωγές.

Epitropi Paideias Politismou Xatzigiannis 5

Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει το Υφυπουργείο για να ευοδωθούν πολύ ψηλές απαιτήσεις τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρήστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι σήμερα επιβεβαιώθηκαν όσα είχε επισημάνει το κόμμα του για την προχειρότητα με την οποία είχε συσταθεί ο νέος φορέας με περιορισμένα κονδύλια και χωρίς οργανόγραμμα.

Epitropi Paideias Politismou Xatzigiannis 1

Σημείωσε ότι ο νέος Υφυπουργός δεν ξεκίνησε πολύ καλά αφού δεν έλαβαν οποιαδήποτε απάντηση στα ερωτήματα που έθεσαν παρά την ύπαρξη κυβερνητικού προγράμματος. Θα δώσουν όπως είπε ακόμα λίγο χρόνο για να δοθούν οι απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρουν.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως το Υφυπουργείο Πολιτισμού είναι υποστελεχωμένο με πέντε εργαζόμενους μόνο, επισημαίνοντας ότι η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια ανέλαβε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

«Πρέπει οι πολύ ψηλές απαιτήσεις μας να μπορούν να ευοδωθούν. Μια κοινωνία που βρίσκεται σε παρακμή χρειάζεται ηλεκτροσόκ, και ο πολιτισμός είναι ένα από τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, όπως και η Παιδεία», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ζήτησε τη θέση του Υφυπουργού για το ζήτημα των καλλιτεχνών και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, είπε ότι το κόμμα του θα συμβάλει δημιουργικά στο έργο του Υφυπουργείου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο κ. Κάρουλλας, είπε ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να στηρίξουν το Υφυπουργείο Πολιτισμού. «Ως ΔΗΣΥ στηρίζουμε τις προσπάθειες συγκρότησης μηχανισμών εντός του Υφυπουργείου Πολιτισμού και αναμένουμε την επιτυχή ολοκλήρωση της μεταφοράς του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού», υπογράμμισε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, ρώτησε τον Υφυπουργό Πολιτισμού πώς σκέφτεται να προχωρήσει με τη δομή και το οργανόγραμμα του Υφυπουργείου και σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Επί του ιδίου θέματος, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, σημείωσε ότι η νομοθεσία της Κυπριακής Βιβλιοθήκης χρονολογείται από το 1987 και χρήζει εκσυγχρονισμού.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, επεσήμανε ότι δεν δόθηκε σαφής δομή και οργανόγραμμα όταν συζητείτο το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Ακόμη, ζήτησε να επανέλθει το τιμητικό επίδομα των καλλιτεχνών που κατήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ χαιρέτισε την ιδέα για την κάρτα νέων, προτείνοντας αλλαγές.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, αναφερόμενος στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, είπε ότι είναι σε κακή κατάσταση οι αρχαιότητες στην Παλαίπαφο και πρότεινε στον Υφυπουργό να πάει εκεί και να δει ιδίοις όμμασι. Ακόμη, έκανε λόγο για πολιτισμός όχι μόνο στις πόλεις αλλά και στις κοινότητες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, ζήτησε να ενταχθεί τμήμα Λαογραφίας στο νέο Κυπριακό Μουσείο. Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, διερωτήθηκε αν οι αρχαιότητες στη Σουηδία είναι προϊόν κλεπταποδοχής και ζήτησε την άποψη του Υφυπουργού Πολιτισμού για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στα κατεχόμενα και για τον σφετερισμό κατεχόμενων μνημείων.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι ο κόσμος αναμένει πολλά από το Υφυπουργείο. «Πρέπει οι καλλιτέχνες να πάρουν αυτό που τους αξίζει, όχι μόνο λεφτά, αλλά και κύρος», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι η ΔΗΠΑ θα είναι συμπαραστάτης στην ανάγκη κάλυψης θέσεων που θα πρέπει να υποβληθούν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Ιουνίου. «Πόση δουλειά έγινε με το θέμα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο χρειάζεται δομή και οργάνωση; Τι γίνεται με την κατοχύρωση του καθεστώτος του καλλιτέχνη;», διερωτήθηκε.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο κ. Τρυφωνίδης, είπε ότι έθεσε τα ζητήματα της άμεσης προώθησης του θεσμικού πλαισίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη, της υποστελέχωσης του Υφυπουργείου, της προώθησης της Κάρτας Νεολαίας Πολιτισμού, καθώς και της εισαγωγής φοροαπαλλαγών στον Πολιτισμό.

Ακόμη, έκανε λόγο για την επεξεργασία του Νόμο για το Ελάχιστο Υποχρεωτικό Ποσοστό Εμπλουτισμού των Δημόσιων Κτιρίων με Έργα Τέχνης, την προώθηση της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης και της ίδρυσης Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κύπρου, καθώς και την προσπάθεια για βελτίωση του Σχεδίου «ΘΥΜΕΛΗ».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, ανέφερε ότι θα στηρίξει τον Υφυπουργό και ότι πρέπει να δοθεί σημασία στους ανθρώπους του πολιτισμού και στην πολιτιστική κληρονομιά των κατεχομένων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy